Ivan Vukadinović

Rođen 1974. u Beogradu, gde i danas živi i stvara. Po zanimanju informatičar, po interesovanju pisac i mislilac. Napisao ezoterijsko-fantastičnu trilogiju "Agarta" o podzemnom kraljevstvu i njegovom uticaju na ono što vidimo na Zemlji. Njegov roman "Artefakt" se bavi mitološko-istorijskim temama na tlu Srbije. Roman "Papa, to je mason" je antibiografska pripovest o onome što nas okružuje. Pisao je i eseje koji se bavi drugačijim poimanjem stvarnosti od onog koje nam se nameće kao "jedino logično" - teme su fantastika, politika, fizika, biologija... Bloguje od leta 2014.

Identitet je sve češće pitanje „levice“, naravno samo kad je reč o „ugroženim manjinama“. Tu svrstavaju i žene, iako su žene uglavnom neznatna većina. Dakle, „panik-tasteri“, a ne feministička zamena teza.

No, recimo da ni ja nisam za „besplatni“ gradski prevoz. Umesto toga bih proširio kategorije građana koje ga ne plaćaju.

A, gde piše da je Nemačka večni srpski neprijatelj?! Postoje negativna istorijska iskustva. I mimo toga šta? Sadašnje ponašanje. E sad – koliko je to ponašanje izazvano našim stavom, našim ponašanjem?!

Ovaj tekst nastao je podstaknut dijalogom sa jednim zastupnikom rigidnog patriotizma, koji me je naveo na kasnije preispitivanje. Razmena je počela oko imperijalne ideje i viđenja Rusije u tom smislu.

Videsmo da sujeverni strah, i primitivna frustracija, nisu još najgori. Najgore je kad dobijemo laka rešenja kojima bi se šatro rešili istih. Nije dobro biti sjeban, frustriran, uplašen budućnošću, nostalgičan za ranijim sistemom.

Dakle, pristalica „jake veštačke inteligencije“ mora očekivati da će u nekoj budućnosti simulacija postati izvodljiva, osim ako te budućnosti ne bude bilo.

Međutim, neko ko mora da nosi pelene na poslu, jer se nema vremena za WC, ili po pravilu ne sme da sedne, ne mora biti do groba zahvalan samo zato što ima posao.

Naravno, centar ima svoje srednje krilo, a tu su oni koji narodski rečeno nit' smrde, nit' mirišu. Ne mirišu oni sigurno, a smrde jedino na pare koje im se nekako zalepiše za prste dok su pretakali med.

Koledo i Kupalo su simbolički modaliteti Sunca, što vidimo iz toga što se u oba slučaja pale vatre. U zimskom periodu „badnjak“, leti „lile“ (trešnjeve i brezove kore).

Doktor ti je odredio tešku dijetu, pa se pitaš mora li baš tako. Ili, suprotno, čini ti se da neozbiljno shvata tvoju bolest. Razmislio si o svemu, možda nešto pogledao na internetu. Zašto onda ne bi otišao kod drugog doktora?!

Pages