Jovana Nastasijević

Jovana Nastasijević je spisateljica, pesnikinja i prevoditeljica iz Novog Sada. Rođena u zimu, 1980. Završila nemački jezik i književnost (Novi Sad, 2006.) i master na jugoistočnoevropskim studijama (Jena, 2012.). Od 2009. živi i radi u Nemačkoj. Prevodi literarne tekstove svih vrsta, neki od njenih su takođe prevođeni. Esej na nemačkom jeziku, „Deutsche Einheit – 20 Jahre danach“, osvojio je prvu nagradu Deutsche Gesellschaft, 2010. godine, u Berlinu. Zbirka kratkih priča „Još si mala“ (2016, Presing, Srbija) njen je književni prvenac. Pesme su joj, ipak, najdraža (i najneposlušnija) deca.

Današnji svet živi od „dojmova“, nepreglednog niza fabrikovanih osećanja – pripadnosti, potrebnosti, važnosti – i njihovih nijansi, umesto od istine i stvarne radosti.

Kada u nekom društvu zgaženost pojedinca postane fabričko podešavanje, a lični zameni identitet gomile, to je fašizam. Mržnja usmerena prema drugima i drugačijima je u biti autodestruktivna – i svi zajedno, mrzeći i mrženi, kolateralna su šteta.

Svi uistinu pravednički politički ciljevi opstaju kao takvi dok su subverzivni, t.j. dok se njihovi nosioci na neki način bore protiv trenutnog ustrojstva. Deluju samouvereno, optimistično, gotovo zaljubljeno, jer strast budi vera u promenu. Međutim, kad sami postanu ustrojstvo, ćurak se obrće i priča kreće iznova, konstruktivno smenjuje represivno.