Foto: 
autor nepoznat

Lekcije iz roditeljstva

Roditelji se od pamtiveka trude da svoje dete usmere na pravi put. Odista, u toj nameri neretko i pogreše pa dete zaluta stranputicom ali uvek postoji opcija odricanja preko novina u rubrici „Razno“.
Nakon što dignete ruke od deteta, ostaje Vam da iz porodičnog albuma izbacite slike svog posrnulog čeda, a da ubacite isečak iz novina iz pomenute rubrike. Kada se sve to obavi ostaje kritikovanje vragolastog društa kao i lošeg genetskog koda svog bračnog partnera sa kojim ste izrodili to dete.
Ali, pre nego što totalno uprskate, pokušajte sa dole navedenim savetima.
Bitna stavka u roditeljstu je prepoznati talenat kod svog deteta.
Ukoliko dete, na primer, bez pogovora jede sve što mu sipate u tanjir, redovno završava svoje školske obaveze i primerno se vlada, to vam umnogome pomaže ka daljem usmeravanju deteta. Takvo dete bi, recimo, moglo da bude savršeni papučar i to je dobro znati ako niste baš dobrostojeći. To, naravno, važi ukoliko je u pitanju dečak. Njega je bitno da naučite da je ženina reč u kući poslednja i da nema potreba da se zbog toga posebno uzrujava. Vremenom će se navići i može mu čak biti i dobro. Ukoliko imate takvu devojčicu, a konstantovali smo da niste dobrostojeći, ona jednostavno želi da što pre poraste i da se što bolje uda. Njoj je dovoljno da redovno govorite kako je lepa i pametna da bi sačuvala svoje samopouzdanje i kako bi bila odlučnija u svojoj nameri.
Ukoliko je Vaše dete izbirljivo po pitanju hrane, redovno tužika svog brata ili sestru, ukoliko obećava da će više i marljivije učiti i ako Vam nikada ne vraća kusur iz kupovine u koju ste ga poslali, jasno Vam je da je takvo dete predodređeno za velika životna dela. Bilo bi dobro da počnete da sakupljate novac za kupovinu neke fakultetske diplome. To će se višestruko isplatiti kada se Vaše dete domogne neke važne funkcije. Bitno je da ga redovno vodite na političke skupove svih mogućih stranaka kako bi na vreme ispeklo zanat.
Ako je Vaše dete pristojno i skromno, ako Vam vraća kusur i ako Vam još i pomaže u poslovima oko i u kući...iskreno mi je žao. Vaše dete će najverovatnije vek provesti u nekom od fabričkih pogona, patiće se sa dugovima i redovno će Vas proklinjati što ste ga uopšte i napravili. Takvo dete tucite i nipošto mu nemojte dozvoliti da zaluta tom stranputicom.
U svakom slučaju, najbolje je da Vaše dete usmerite ka sportu, naročito ka fudbalu. S obzirom da ženski fudbal nije popularan koliko i muški, bilo bi dobro da ćerku usmerite ka muzici, naročito ka pevanju, bez obzira da li ima talenta ili ne. Važno je da joj ne date mnogo da jede, jer zgodnije pevačice imaju mnogo veće šanse da se probiju na muzičku scenu.
Ukoliko Vaše dete pokazuje ljubav prema skupocenim automobilima, ukoliko voli da ga poštuju i da mu se klanjaju, usmerite ga ka bogosloviji.
Želim Vam srećno i uspešno roditeljstvo.

Komentari

Komentari