Foto: 
autor nepoznat

Mere, merenja i odmeravanja

Još su u praistoriji ljudi kontali mnoge jednakosti i nejednakosti u svim sferama postojanja, pa su odlučili da jednakosti i nejednakosti kategorično kategorizuju po jednakim i nejednakim kategorijama. Da bi pravilno izbaždarili jednakosti i nejednakosti, morali su izmisliti i standardizovati mere po baždarenim kategorijama. Ponekad su ga toliko picanili da su postali prinuđeni da katalogizuju kategorizaciju, jer se babe i žabe uvek negde prikriju k’o govno u travi i čekaju svoj trenutak da zablistaju na nebu Mozambika i okoline. Neandertalci su bili u obavezi da ovladaju nano tehnologijom da bi pisana iskustva starijih bila dostupna na uvid mlađima, a ostale u lancu evolucije Bog još nije izmislio.

Dakle, sledeći korak koji čovek mora da učini je da izmišlja nove stvari, dodeli im neke vrednosne mere i počinje da kategorizuje vrednosne mere kvalitetom. Da bi izmišljao novo čovek mora biti dovoljno inteligentan, pa je ubrzo i inteligencija kategorizovana po nivoima, pri čemu su kvalitet i vrednosna mera kvaliteta izražene opšte prihvaćenom kategorizovanom numeričkom vrednošću, koju su nazvali cena. Sve se prodaje, sve se kupuje kao na pakistanskoj pijaci pijačnim danom u podne. Svašta nešto se prodaje za male pare, hrana, piće, obraz, gvožđurija, oružje, dok se zemlja prodaje za malo veće pare, sa ispunjenim preduslovom prodatog obraza. Snaga klade valja, ali je ipak zadesila kategorizacija gde je opisano koliko puta može dizač tegova da odigne 200 kila na benču, a koliko puta to može dvodnevna beba. Ako dizač tegova može, a može i beba pa makar i nula puta, to ih čini jednakim, što znači da i beba može da podigne isto što i snagator, a iz čega proizilazi da se beba preziva Norris. Ako se ne preziva tako, onda se na dan njenog rođenja Bog nalipačio do bola i pobrkao je neke lončiće. Oprosti mu bebo, ne zna šta radi.

Čim nešto zajebeš i ostvariš bliski susret sa prekršajnim, istražnim, ili krivičnim sudijom, znaš da ćeš kvalitetno i kvantiteno pazariti po ušima. Neki od nadležnih sudija kaznu će da ti odmeri precizno izbaždarenom odokativnom metodom, pri čemu ti nijedna varijanta ne odgovara. Ali, jebi ga, zajeb’o si. Zajeb’o pa najeb’o. Naravno, cenim da je bilo koji sudija kod kojeg uvek imaš drugu priliku, ipak bolja varijanta od mafijaša kod kojeg nemaš drugu priliku. Tri put’ odmeri, jednom zbriši.

Ipak, suviše jaka veza između jednakosti i nejednakosti često dovodi do izjednačavanja jednakosti i nejednakosti, gde će silom prilika nejednakosti postati jednakosti. Ako kažemo da je 1 litar pasulja = 1 kilogram pasulja, primetićemo jednakost iskazane količine litre i kilograma, ali nejednakost daje građanstvu na znanje da litar i kilogram nisu težinski jednaki, i time izjednačuje litar i kilogram kao babu i žabu, a nejednakost postaje jednakost. Tako da je 1 litar posnog pasulja sa slaninom na domaćem terenu savladao 1 kilogram mrsnog pasulja bez šargarepe u gostima, i kvalifikovao se negde za nešto. A neko se nije kvalifikovao, jer je nemački sudija pažljivo vršio odmeravanje događaja u toku nečega, i kategorizovanim merama nekog pravilnika omogućio obrezanim alpinistima napredak.

Postojanje mera je veoma bitan faktor u borbi protiv neumerenosti pojedinaca ili organizovanih grupa, koji zbog svoje neumerenosti nemaju mere. Obraz su prodali već odavno, a neko manje pakovanje vazelina uvek imaju pri ruci, jer se nikada ne zna kada i odakle napada gmaz.

Komentari

Komentari