Foto: 
Pixabay

Umom iznad tiranije

Da li ste videli do sad da neko zaista uspešno pruža otpor ovoj vlasti? Ili mislite da je dovoljno da vičete i pišete “Vučiću pederu”? Mislite li da su pravi junaci oni koji su završili po pritvorima ili sa prekršajnim prijavama, kojima su konfiskovani računari i mobilni telefoni jer su pozivali na linč, ustanak, revoluciju uopšte na nasilje? A, mediji bednog žutog ostatka, mislite li da su merodavni? Da ne govorim još o malim desničarskim medijima koji niču kao pečurke posle kiše i koji smećare po najnižim divljačkim porivima onih koji nas nasiljem i pozivom na nasilje degradiraju na svakom ćošku kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Neće nam pomoći nikakvo nasilje ili revolucija, jer onaj ko je normalan shvata da je potrebna još jedna renesansa u svakom smislu u kojoj će zdrav razum podići stubove kulture, obrazovanja, ekonomije i ostalih grana koje su potrebne ne samo državi, nego i narodu koji u njoj živi. U tom grmu zapravo leži zec, mi imamo državu, ali nemamo narod-samoodrživo i samomisleće telo koje bi mislilo i pitalo se nad svojom sudbinom, napretkom i preporodom. I to nemojte brkati sa demokratijom, jer je demokratija instrument koji se servira narodu koji ne zna da misli, iluzija koja govori narodu da je on taj koji vlada, a u stvari je on raznim manipulacijama i manevrima zatupljivanja naučen da bude mašina za biranje tj. glasanje. Mi nismo naučeni da mislimo, nego da biramo onda kada se nekome prohte da bude izabran. Tiranija se sa telesnog integriteta prebacila na umni integritet. Danas je Aleksandar Vučić, sutra će doći novi stručnjak za kontrolu uma sa svojim botovima. I nećemo se spasiti od njih sve dok ne budemo stali u odbranu svog razuma i svega onoga što njime pokrećemo.

Da li zaista mislite da se naša sudbina nalazi u rukama Trampa ili Putina? Kod Putina je viđen veliki pomak, ali Rusiji još treba da dostigne onaj nivo koji je nekada imala na vrhuncu svoje moći-ne samo u ekonomskom i vojno-političkom smislu, nego i u kulturnom, obrazovnom, naučno-tehnološkom. Dok Tramp ima posla oko prevaspitavanja i kultivisanja potomaka britanskih seljaka koji su naselili Ameriku u kojoj su postali skorojevići, a potom u tom duhu s kolena na koleno prenosili glamur i srebroljublje plus nasleđe britanskog izopačenog imperijalizma. Njega su izabrali misleći ljudi, ali još uvek ta prednost u odnosu prema zatupljenoj bagri nije dovoljno velika. Na to pridodajte i probleme sa administracijom koju su postavili njegovi prethodnici. Da li stvarno mislite da on može za jedan dan da obriše višegodišnje sistemsko uništavanje i rasparčavanje Jugoslavije, potom Srbije, ali i drugih zemalja? To bi značilo da on mora da se bori sa nakaradnim zakonima i propisima svoje zemlje što bi mu iziskivalo puno vremena. Trebalo bi mu barem četiri uzastopna mandata da to učini i mnogo novih mislećih generacija da sazri. A, Putin? Izgleda da ste ga pogrešno shvatili kao dežurnog ispravljača krivih drina. On očekuje savez sa državama čiji narodi i vlade dele iste vrednosti Rusije i ruskog naroda. Sa botovlasnikom na čelu države i zatupljenim narodom teško da možemo reći da smo na tom nivou.

Dok je botovlasničkih medija koji pišu o EU i NATO “alternativi” koja je pogubna za sve narode, ako ne ekonomski i politčki onda moralno, ne samo za nas, čija su načela u suprotnosti sa onim što bi mi trebalo da usvojimo,  dok se piše o velikim silama kao krojačima naših sudbina, dok se piše o Aleksandru Vučiću u superlativu dok ne počne da nam iskoče iz frižidera, nikada nećemo naučiti da mislimo, stvaramo i usavršavamo sebe. Tu čak ne postoje elementi koji bi nas naterali na bilokakvo zdravorazumsko razmišljanje i obradu informacija. Ništa se ne može pročitati iza redova. Gde je istina? Pa, iznad mraka! Um se zamara tražeći po mraku. Da bi bio zdrav, mora se uzdizati iznad toga. Počnimo od toga što ćemo bojkovati sve manipulatorske i obmanjivačke medije, potom ih izložiti javnoj kritici. Isključimo TV-uključimo UM!

Radmila Stolić

 

 

Komentari

Komentari