Giovanni Variottinelli
Foto: 
Giovanni Variottinelli

Ekskurzija

Kažu novine da predsednik države ide na ekskurziju u Njujork. Ide i Ministar spoljnih poslova, onaj debeli što inače peva na ekskurzijama po autobusima „Laste“. E sad, tokom ekskurzije, obilaze i zgradu UN, pa će se predsednik tu nešto i obratiti, ako ne izgubi ono papirče gde su mu fonetski ispisali kako se to što treba da kaže izgovara na engleskom. Dobro, treba čovek da putuje i da vidi malo sveta. Nisu svet samo ratišta u Hrvatskoj i Bosni. Treba i onaj mali debeli što peva po busevima da putuje, da vidi da se negde drugde ljudi ponašaju malo drugačije.

Problem je što oni sa sobom vode celu svitu. Ide ih neverovatnih dvadeset i šestoro. Ide i korisnica domena supruga.predsednik.rs, verovatno i tašta, vlasnica diplomatskog pasoša. Idu svi avionom, kako bi drugačije... Dobro, pade i meni na pamet „Titanik“, ali nije to sad tema. Nego, idu oni avionom. A idu sigurno i prvom klasom, jer kako bi predsednik drugačije. A to košta.

Prema podacima sa sajta „Lufthanse“, za jednu osobu je povratna karta Beograd-Njujork nekih 9'000€... Da, evra. Da ne bude da nisam proveravao, „Air Serbia“ nema let ka Njujorku. Ima zato „Air France“, samo je kod njih povratna karta 11’000€, a svi znamo da mora da se štedi. Znači, Francuzi otpadaju. Ima kod Rusa, u „Aeroflotu“ zato za samo 5’500€, ali em je bedna biznis klasa, em se leti preko Šeremetjeva, znači, baš zaobilazno. Mada, nije da nije privlačna ideja da se u pauzi letova trkne do Kremlja na rukoljub… Ne, ipak ne! Biznis klasa ne dolazi u obzir! Ostaje nam tako pouzdana „Lufthansa“, imamo 26 putnika, pa mu sve skupa to dođe 234'000 evra samo za njihovo putovanje.

A kamo smeštaj, dnevnice, džeparac, Dragičin šoping na 5. aveniji? Ceo ceh ove bizarne ekskurzije, nalik na scene iz „Urnebesne tragedije“ ima lako da dobaci do milion evra. Važno je da se štedi i da ima svi da ravnomerno podnesu teret reformi, zar ne?

Sramotno.

Marko Ekmedžić

Komentari

Komentari

Ti si moj idol :)

Odlično, kao i uvek. :-)

Bravo!

I moj idol! Upijam kao sundjer svaku rec ovog genijalnog coveka!

I moj idol. Upijam kao sundjer svaku rec ovog genijalnog coveka!