Kolariću paniću ...
Foto: 
Blake Facey

Kolariću paniću ...

"...Reforme su bolne. Reforme su teške. Iskorenjivanje korupcije i kriminala mora biti deo reformi..." Znam, ovo su floskule koje slušamo već godinama. Ipak, čoveku ne može da ne bude milo kada vidi da se nešto na tom planu zaista i radi.

Vest koja je poslednjeg dana jula osvanula u medijima, prosto oduševljava. Tog dana smo saznali da su carinici na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu sprečili pokušaj krijumčarenja 6.400 kesica silikonskih gumica za pravljenje narukvica. Nisu to ma kakve narukvice, moliću lepo. To su one koje su ovih dana hit u svetu, a jedna gospođa iz Engleske je od 20.000 njih čak napravila i haljinu koju je potom na eBay-u prodala za neverovatnih 291.000 $... Da, da, američkih dolara, ne onih smešnih kanadskih, australijskih ili onih iz „Monopola“!

Samo se vi smejte.

Nakon konsultovanja sa nizom mladih prestupnika koji prave narukvice i ogrlice od ovih gumica i onda iste prodaju za vrtoglavih, 20, 40, ponekad čak i celih 100 dinara, spoznao sam prave razmere ovog kriminala. Jedna kesica u maloprodaji, ispod ruke, košta 100 dinara.

Dakle, 6.400 kesica x 100 dinara = 640.000 dinara. Ako je PDV na repromaterijal 18%, to znači da bi budžet Srbije izgubio vrtoglavih 115.200 dinara samo na trange-frangisanju šarene elastike. Za jednu običnu, premda dražesno šarenu narukvicu, potrebne su u proseku 24 gumice. U jednoj kesici ima 300 gumica, a u svih 6.400 ih ima 6.400 x 300 = 1.920.000. To znači da se odatle može napraviti 80.000 kriminalno simpatičnih narukvica. Razrađenom mrežom dilera i prodavaca maloletnog uzrasta, te narukvice bi se onda našle u uličnoj prodaji. Recimo da bi svaka bila prodata ogromnih 20 dinara, što je skoro pa dovoljno za „Rumenka“. Samo od te nelegalne distribucije lateksa, silikona ili kaučuka, obrnulo bi se 80.000 narukvica x 20 dinara = 1.600.000 nelegalno zarađenih dinara.

Primećujete obrazac ove mafijaške skupine u šortsevima, šarenim suknjama i sa mlečnim zubima?

Prodajom zarazne pomodarske zabave, koja nema nikakvu versku vrednost, pa da čovek razume zašto je neoporezovana, država na konto poreza gubi još celih 288.000 dinara. A kako su sigurno u pitanju lakoma deca, koja ne bi svoju glad za sladoledom zaustavila na nekom „Rumenku“, nego bi se pomamili i za kakvim kornetom, za očekivati je da cene narukvica odu i do vrtoglavih 40 dinara, čime bi budžet bio osakaćen za celih 576.000 dinara. Ako ste ispratili ovu lekciju iz maloletničke delikvencije i juvenilne ekonomije destrukcije, jasno vam je da je odlučnom akcijom carinika, uz pretpostaviću saradnju UBPOK-a, BIA-e i lično premijera kao koordinatora srpskih službi bezbednosti, budžet spašen zjapeće rupe koja je mogla da dostigne vrtoglavih 400 ili čak čudovišnih 700.000 dinara. Molim lepo, pa to je skoro pola ili čak cela jedna plata guvernerke NBS, Jorgovanke Tabaković, i skoro cela jedna petina ili pak trećina plate Dušana Bajatovića… Malo li je?!?

Zato se zahvaljujem službama bezbednosti i naročito premijeru, što čuvaju bezbednost naše fiskalne politike, bore se protiv sive ekonomije i u korenu sasecaju svaku mogućnost da deca postanu budući Šarići, gospodin Džomba ili neki Kosmajac prodajom šarenih gumica. Znam ja da su to mali vragovi koji ne odustaju lako, ali ipak, važna je čvrsta ruka. Zamislite samo šta bi se tek desilo da u Srbiji funkcioniše eBay, PayPal ili Amazon, pa da neko derle odluči da svoju kreaciju proda na mračnom svetskom tržištu i tako se odvratno obogati na rušenju ekonomske stabilnosti Srbije?  Zato još jedno veliko hvala našim vlastima koji em decu sprečavaju da se kriminalom bave u svojoj zemlji, em ih brane od iskušenja upuštanja u dilove sa svetskim silikonskim kartelima.

Svaka čast!

 

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=07&dd=31&nav_category=16&nav_id=883062

Marko Ekmedžić

Komentari

Komentari