Kurtoazija
Foto: 
Mike Mozart

Kurtoazija

Jedna kafanska noć i nas nekoliko polualkolisanih likova raspravljamo o tome šta tačno znači reč kurtoazija. Kako je do rasprave došlo, ne sećam se, no rasprave ne bi ni bilo da jedan od nas prisutnih, poluprisutnih, preciznije rečeno, nije tvrdio da je kurtoazija nečija težnja da ti uvali kurac.

Satima je trajalo bezuspešno ubeđivanje dotičnog da nije u pravu. Na kraju su se svi rastali nezadovoljni što nijedan od nas nije uspeo našeg prijatelja uveriti u njegovo krivo shvatanje značenja reči.

''Kurtoazija je, kad neko hoće da ti uvali kurac.''-odzvanjalo je  još dugo nakon rasprave u mojoj glavi, dok sam  ležao u krevetu i neuspešno pokušavao da zaspim buljeći u plafon prošaran flekama od zgnječenih komaraca koji su nam ovog leta jebali sve po spisku. U pozadini mojih misli čula su se zvona onog jednog piva više zbog koga se uvek ujutru budimo sa glavoboljom, ali glavobolja dolazi tek sutra, zato se uvek danas pije.

Kurtoazija je... Bože mili, ta jebena pijana budala je ustvari u pravu, jer zašto bi neko uopšte bio kurtoazan prema tebi ako ne želi da ti uvali kurac zbog nečega.

Prihvativši to, ubrzo sam zaspao.

Jovica Živanović

Komentari

Komentari