Foto: 
autor nepoznat

Balkan expres - Makedonija

Najjužniji je deo bivše Jugoslavije, što znači da je izrazito balkanska država. Pretežno je bila nastanjena Makedoncima, a sada je sve više pretežno naseljavana obrezanim Makedoncima sa najbližeg joj zapada. Prastarosedeoci Makedonije su svoju teritoriju nazvali Makedonija, prisvojivši tako naziv regije koja se naziva Makedonija. Pored Vardrske Makedonije, širu teritoriju regije Makedonije čine još i Egejska Makedonija u Grčkoj, kao i Pirinska Makedonija u Bugarskoj. Naravno, grčko stanovništvo Egejske Makedonije i bugarsko stanovništvo Pirinske Makedonije ne smatraju sebe Makedoncima, ali bi i Grčka i Bugarska rado ćapile i podelile Vardarsku Makedoniju, sa sve Makedoncima.

Antička Makedonija je obuhvatala najjužniji deo današnje Makedonije, a antički Makedonci su imali svoj, nedovoljno poznat jezik. Toliko nedovoljno poznat, da ga ni sami nisu znali. Najpoznatiji makedonski kralj je bio Filip drugi, koji je pokoiro gornju Makedoniju, a onda je spapčio svojoj gospođi rulju malih repatih makedončića, poreklom iz jajca, od kojih je samo jedan mnogo kasnije postao Aleksandar Veliki. Za razliku od našeg Aleksandra, koji rasprodaje zemlju, Aleksandar Makedonski je proširio svoju zemlju na severu do Dunava, pokorio je persijsko carstvo, današnji Iran, pa se njegovo carstvo protezalo od Dunava, preko Jonskog mora, do Egipta i Indije. U ono vreme, od male državice stvorio je najveće carstvo Balkana. Tokom vekova menjali su se vlasnici Makedonije, a posle drugog balkanskog rata 1913-e Vardarska Makedonija je postala deo Srbije, Egejska deo Grčke, a Pirinska deo Bugarske. Nakon drugog svetskog rata, Makedonija je postala republika i deo SFRJ.

Najpoznatiji makedonski momak je mlado momče Makedonče, a najpoznatija Makedonka je Biljana. Zahvaljujući Biljani hemjska industrija cveta, jer ona platno više ne beli štapom i kamenom, već koristi savremene izbeljivače. Ponekad malo pretera pa upropasti platno, ali je zato tekstilna industrija uvek spremna da pomogne novim platnom po akcijskoj ceni. Makedonci ne gladuju i nikada neće gladovati, jer uvek imaju ’leba i soli, a zemlja i klima pogoduju proizvodnji pasulja i pirindža. Zahvaljujući tetovskom pasulju najpoznatiji muzički instument im je pozadinska kožna truba, dok pirinač kao magnet, privlači kosooke Makedonce sa dalekog istoka. Postoje indikacije o invaziji kosookih Makedonaca koji bi mogli brojčano premašiti i obrezane i neobrezane Makedonce u Makedoniji.

Makedonska zastava koja liči na japansku u drugim bojama, govori da Makedonci smatraju svoju zemlju zemljom izlazećeg sunca, i rado bi menjali svoja popularna jezera za jedno japansko more, jer u svojim jezerima nemaju japanske morske ribe, a makedonske ribe ne govore japanski. Tako bi nastala nova regija, Japanska Makedonija, a Japanci bi dobili prvog kosookog makedonskog cara. Grčka je u grču i drami zbog naziva države Makedonije, koju smatra svojom severnom provincijom, a Makedonce tako baš zabole za grčki grč. Naravno, Grci ne bi imali ništa protiv da im susedna zemlja bude Japan. Bugari se ne oglašavaju povodom pitanja naziva države Makedonije, jer smatraju da bi se nekim novim međunarodnim sporazumom mogli dočepati istočnog dela Makedonije. Ipak, uvek postoji opcija da budu dočepani od jačeg igrača, kao i ostale zemlje Balkana.

Da je Makedonija nova zemlja izlazećeg sunca govori i početak makedonske himne, danas nad Makedonijom se rađa novo sunce slobode. Znači, rađa se svakoga dana, i naravno, svakodnevno izlazi. Šume Makedonije su muzički obrazovane i šumno pevaju nove pesme, koje postaju novi hitovi makedonske estrade, da je Makedonija slobodna i slobodno živi. Ponovo se sada zastava vije, zastava Kruševske republike, ukazuje da bi Makedonija uskoro mogla promeniti ime u Kruševska Makedonija, ali ipak, svidelo se to susedima ili ne, ostaće Makedonija.

Komentari

Komentari