Foto: 
autor nepoznat

Balkan expres - Srbija, bre

Srbija je mala država u centru Balkana, koju naseljavaju većinom Srbi, ali ima i drugih naroda. Uža teritorija Srbije (skraćeno užas) u trojnom paktu je sa pokrajinom Vojvodinom na severu i pokrajinom Kosovom na jugu. Sekularna je država, jer spada u retke zemlje koje imaju Sekulu, a Sekula će se ženiti još mnogo puta. Zvanični jezik je srpski, ali se povremeno i po potrebi koriste skoro svi jezici sveta. Piše se ko kako zna, a govori se i latinicom i ćirilicom. Sredstva plaćanja su dinar i evro, iako ni druge monete nisu isključene. Hrišćanska je zemlja sa većinom pravoslavnim i katoličkim obeležjima i tradicijama. Srbija je zemlja svilenog konca, nečiste krvi, bureka, pršute, rakije od svega što se može ispeći, zavidne pozorišne i filmske umetnosti i svega ostalog što karakteriše ovu balkansku zemlju. Srpska šljiva je daleko bolja od afričke šljive, a pored srpskih zunzara i španske mušice umiru od sramote.

Prostor današnje Srbije, migracijom Slovena, Srbi su naselili u šestom veku, a pretpostavlja se da su došli iz Bele Srbije, teritorije koja se danas nalazi u Poljskoj. Tragovi postojanja ljudi na ovom prostoru potiču još od 40.000 godina p.n.e., a značajni lokaliteti iz ovog perioda su pećine kod sela Gradac blizu Kragujevca i Risovača kod Aranđelovca. Zanimljiva je pojava Kelta koji su posle smrti Aleksandra Makedonskog napali čitavo balkansko poluostrvo. Međutim 279-e godine pre nove ere, u borbi kod Delfa, dobili su po tamburi, pa su napustili teritoriju današnje Grčke i ujedinjeni sa Tribalima i Autarijatima formirali pleme Skordiska, na prostoru današnje Karaburme podigli svoj grad, Singidunum. Po nekim izvorima Singidunum je antički rimski grad kojeg su naselili Skordisci. Tokom vekova Srbija je menjala dinastije, kraljeve, granice i učestvovala u ratovima protiv osvajača. U srednjem veku Srbi su formirali nekoliko država, a 1217-te srpsko kraljevstvo je dobilo priznanje od rimskog carstva i dostiglo je svoj vrhunac 1346. godine. Dolaskom Osmanlija čitava Srbija je bila pokorena sve do intervencije Habsburgovaca. Prvo međunarodno priznanje kraljevina Srbija je dobila 1878. godine Berlinskim sporazumom, ali je prestala da postoji formiranjem kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije kraljevine Jugoslavije. Posle drugog svetskog rata Srbija postaje deo SFRJ, da bi po raspadu Juge postala deo države Srba i Crnogoraca. Od 2006. godine postaje Republika Srbija, a dokle će, videćemo ako doživimo. Od 2007. godine Srbija je vojno neutralna, jer realno nema ni sa čime da aktivno učestvuje u vojnim operacijama bilo gde.

Ako uzmemo u obzir da su Srbi najstariji narod, onda bi Srbija trebalo da bude čitava planeta, a pored ostalih, Srbi bi kao kućne ljubimce trebali da imaju i pingvine oba pola. Ipak, rukovodstvo Srbije vredno radi na tome da Srbija, u cilju nekog neoliberalizma, postane monopolna država, pa tako planira da od homo sapiensa stvori homo seksualca. Nešto se nagoveštava da će brakovi, po novim zakonima u izradi, morati da budu u četvoro, što će proširiti izbor udavačama i ženicima, sa kime će i kome će, pri čemu nema neću.

Srbija je veliki uvoznik svega i svačega za male pare, pa tako uvozi naftu, kineske tričarije, Kineze, pekare, premijerku i razni drugi kičeraj koji ovde prodaje ultra bogatom srpskom narodu za poveće novce. Izvozi pametne slepce koji ne vide perspektivu u Srbiji i odlaze u neke zapadne obećane zemlje. Pa ipak, i Srbija je obećana zemlja mnogim izbeglicama iz Bosne, Hrvatske, a pogotovu iz Sirije i drugih muslimanskih zemalja. Naravno, Srbin je dobar domaćin, pa neće odbiti gladnog i žednog putnika namernika koji se nameračio da ostane i ostavi Srbina gladnog i žednog.

Komentari

Komentari