Foto: 
autor nepoznat

Bežanija

Je li to neka tuča u najavi? Nema frke, ako treba zovite mene, jer sam prvi kada treba da se bega. Ako neko misli da je bežanje laka disciplina, grdno se vara, jer bežanje zahteva pristojnu kondiciju i brze nogare. Ukoliko se bega od letećeg kamena, toplo preporučena cik-cak bežanija zahteva još veći napor, ali daje bolje rezultate. Najbolji svetski atletičari na kratke i duge staze su bar jednom u životu imali priliku da beže od batina, pa su skontali da umetnost kvalitetnog bežanja može da bude višestruko korisna sportska disciplina. U Etiopiji nevaljalku daju 10 metara fore, a onda puste lava. Ako uspe da zbriše, dobija mesto u reprezentaciji. Tako da bežanje nije sramota već dostojanstvo.

Bežanje je u većini slučajeva jednostavno, pravolinijsko do prve krivine, a onda kružno ili tendenciozno krivolinijsko. Ako uzmemo u obzir da bežanje nije kidavela samo od batina, već i od obaveza, dolazimo do matematičkog proračuna gde je krivina puta brzina jednako ladovina. Krivina je deo kruga, pa se brzina kretanja u krivini prilagođava jednačini kvadrature kruga i brzini kretanja oka onog koji daje obaveze od kojih se bega. Bez obzira na proračun kvadrature kruga sa prečnikom ili poluprečnikom, rezultat je u velikoj većini slučajeva ladovina. Takva bežanija je u narodu poznata i priznata kao krivinašenje. Oko ima mnogo kraće kretanje od kretanja krivinaša u krivini, pa u tom slučaju krivinašenje postaje primećeno i slede sankcije. Naravno, majstori krivinašenja su eksperti matematike i znaju da u trenucima bežanja proračunaju potrebnu brzinu pravolinijskog kretanja i kretanja u krivini, što im daje veliku prednost i garantovan uspeh u krivinašenju.

Bežanje nije uvek jednostavno. Ponekad se pribegava umetničkom bežanju sa elementima modernog baleta, što na kratko zbunjuje onog ko hoće da te lema i tu se dobija na vremenu da se primeni potrebna brzina. Najpoznatiji muški umetnički beg nije slučajno nazvan ’let pijanog bumbara’, a najčešće se viđa u filmovima Džeki Čena. Žensko umetničko bežanje je bez baletskih stavova i nije od bežanje od batina, već bežanje od batine. Najučestalije ženske bežanije su tipa ’jako sam umorna’, ’boli me glava’ ili ’boli me stomak’, sa još nekoliko hiljada varijanti i kombinacija. U poslednje vreme mladi ljudi naše otadžbine pribegavaju nonšalantnom bežanju, gde brzina nije od presudnog značaja, ali je za ovo bežanje potreban pasoš, viza i obezbeđen posao u inostranstvu.

U principu, oni koji se okome na mene uvek budu skenjani. Zato mogu da savetujem veoma učinkovitu taktiku pre započete tuče, koja trajno odlaže tuču. Izvadim iz džepa dva golublja pera i mašem njima visoko podignutih ruku. Moj gest zabuni napadača, ali to primeti nekoliko hiljada golubova i za nekoliko sekundi se stvore na licino mesto. A onda se, ekstremno istančano isplaniranim vazdušnim napadom tako žestoko poseru na mog agresora, da ovaj odmah odustaje od bilo čega. Ako je baš uporan i navalentan, stotinak golubova me podigne u vazduh, pa se ja poserem po napadaču tako, da će ga nekoliko miliona godina kasnije iskopavati dokoni arheolozi. Tako da za narednih nekoliko miliona godina opušteno možemo očekivati u svim izdanjima enciklopedija i stripova otkrića o čovekosaurusu, svaštojedu iz epohe čovekosaurusa, koji se smatra karikom u lancu evolucije do kratkodlakih čovekolikih majmuna najnovije generacije. A golubovi će i dalje ostati simbol mira i slobode.

Komentari

Komentari