Foto: 
Jérémy Lelièvre

Bolidni sovjeti potrošačkom umu

Sigurno vam je dozlogrdilo da vas mediji svakodnevno zasipaju instant receptima i savetima tipa: kako za pola sata smršati pet kilograma, na dušeku sve duvan pušeći. Slutite da se iza ovakvih poruka najčešće kriju bezobrazni reklamni trikovi i u pravu ste.

Zbog toga smo se potrudili da za vas proberemo četiri zanimljiva i jednostavna saveta iz svakodnenog života, ali potkrepljena višegodišnjim naučnim neistraživanjima.

Ne nadamo se da će vam biti od koristi.

1. Gledajte reprize da biste bolje pamtili

Profesor Volt Holi sa univerziteta Vud u američkom gradu Zindi, testirajući memoriju svojih studenata, otkrio je da gledanje repriznog programa poboljšava memoriju.

Prvoj grupi studenata dva meseca nije bilo dozvoljeno da gleda filmove koje je već gledala, dok je druga grupa dva filma po svom izboru trebalo da pogleda još najmanje dvadeset puta.

On je ustanovio da je tzv. reprizna grupa zapamtila većinu replika iz filmova već nakon desetog gledanja, dok je prva grupa, nakon jednog gledanja filma zapamtila samo naslov, radnju i poneku rečenicu. Ovi zapanjujući rezultati podstakli su urednike televizijskih kuća širom sveta da prestanu sa emitovanjem svežih, neemitovanih sadržaja, pa se očekuje da će već od sledeće godine i sve srpske televizije sa nacionalnom frekvencijom emitovati isključivo reprizni igrani program, što su one i do sada činile.

2. “Pozdrav mesecu” za nesanicu

Ukoliko patite od nesanice, ova stara indijska vežba možda će vam pomoći da sklopite oči, ali ne zauvek. Za nju vam je potrebno samo malo dobre volje i vedro noćno nebo. Vežba se radi u dva, najkasnije tri sata iza ponoći i sastoji se iz gledanja u mesec u bilo kojoj njegovoj fazi, najmanje dvadeset sekundi bez treptanja. Broj sekundi povećava se svake naredne noći, a najviše minut dnevno, tj. noćno. Nakon nekoliko noći, kada se dostigne netreptanje od par minuta, otečeni kapci trebalo bi da navedu mučenog mungejzera da zažmuri, čime nesanica možda nije rešena, ali su kapci spušteni, što je prvi korak ka spavanju.  

3. Ne čitajte!

Jedna studentkinja prve i jedine polovine godine beogradske akademije za starlete „Koka“, nakon sprovedene ankete među koleginicama došla je do frapantnog otkrića da ni jedna od ispitanica nije postala pametnija čitajući obaveznu lektiru u osnovnoj i eventualno srednjoj školi. Ovo navodi na zaključak da čitanje u stvari zaglupljuje, te ga je potrebno izbegavati.

4. Reklame donose sreću

Naučnici prestižnog briselskog univerziteta Hanimilk ustanovili su da gledanje reklama donosi sreću. Oni su, došli do zaključka da se userotonin luči prilikom gledanja reklamnih sadržaja, što navodi gledaoce da kupuju stvari koje im uopšte nisu potrebne.

Tako se pokreće neverovatan lanac: trgovci zadovoljno trljaju ruke – država ubira porez – neki ljudi primaju platu, zatim ponovo kupuju, i magični krug se ponavlja.

Naučnici sa Hanimilka nisu precizirali kome u ovom lancu reklame donose najviše sreće, jer to za ovo istraživanje, pa ni za širu javnost nije relevantno.

Dragana Miljanić

Komentari

Komentari