Foto: 
autor nepoznat

Čeprkanje

Verovatno vam se nekada dogodilo to da ste u đubre bacili nešto što će vam kasnije zatrebati. To se prošlog meseca dogodilo i penzioneru Dažbiniću. Poznato vam je da penzioneri redovno izmiruju svoja dugovanja, te je takav slučaj i sa njim.
Naime, on je uplatio svoje dugovanje za električnu energiju, ali ispostavilo se da je došlo do neke greške u sistemu, pa je ispalo da struju uopšte nije ni uplatio. Ne tako ljubazna šalterska službenica zatražila mu je uplatnicu kao dokaz. Penzioner Dažbinić sve uplatnice i račune uvek čuva, ali ispostavilo se da je poslednju uplatnicu sa nekim nepotrebnim papirima greškom bacio u kontejner.
Nije imao izbora. Morao je uplatnicu da pronađe po svaku cenu. Srećna okolnost bila je ta da đubretari u međuvremenu nisu odneli đubre, a nesrećna ta da se nije sećao u koji je kontejner svoje đubre bacio. Iz tog razloga je Dažbinić morao da proveri sadržaj svih kontejnera ispred zgrade u kojoj stanuje. Čeprkao je po kontejnerima naoružan štapom koji je koristio pre dve godine kada je polomio nogu. Većina komšija se tada pravila da ga ne vidi. Jedino ga je jedan komšija, takođe penzioner pitao šta to radi. Dažbinić mu je objasnio situaciju, a on je sumnjičavo klimnuo glavom i otišao svojim poslom.
Posle višesatnog čeprkanja uspeo je da pronađe svoju kesu sa đubretom. Naravno, bila je u poslednjem kontejneru koji je proverio, ali pao mu je kamen sa srca kada je uplatnicu pronašao.
Penzioner Dažbinić danas redovno viđa svoje prijatelje penzionere kako čeprkaju po kontejneru. I njima se redovno dešava da ubace u kontejner nešto što će im kasnije zatrebati. On ih je u početku pitao šta to rade, ali u poslednje vreme je počeo da se pravi da ih ne vidi.

Autor Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari