Foto: 
autor nepoznat

Dobre komšije

Iako nas bije taj ružni glas da smo nesložni kao narod, da hoćemo da podmetnemo jedni drugima, da smo skloni tome da zabijemo nož u leđa svom bližnjem, da naše krave progutaju knedlu svaki put kada se spomene komšija zato što se zna šta joj on želi, postoje i svetli primeri koji opovrgvaju te glasine.
U našoj zgradi, recimo, vladaju sloga i blagostanje.
Komšija sa prvog spata, veseli, sredovečni neženja iz stana broj 4, uvek je tu da pomogne oko nekih kućnih poslova. Recimo, prošlog vikenda se dobrovoljno ponudio da mi namesti luster. Svečano postavljanje lustera proslavili smo uz rakiju koju sam uzeo na zajam od jednog drugog komšije. Istina, kasnijesmo se posvađali oko politike i isterao sam ga iz stana, ali već sutradan smo nastavili druženje.
Prošle zime, kada sam uganuo nožni zglob ispred zgrade zbog neočišćenog snega, nogu mi je namestio komšija sa drugog sprata, penzionisani ortoped, sjajan čikica.
Postoje još mnogi primeri dobrog suživota u našoj zgradi. Komšija sa trećeg sprata, na kojem i ja stanujem, ima problem sa leđima. Ali, udovica koja stanuje na četrvrtom spratu, dolazi svake večeri da mu namesti krevet za spavanje. Koliko je ona dobra komšinica pokazuje i taj podatak što ona ostane do jutra kod njega kako bi mu i tada namestila krevet.
Naravno, u svakom žitu ima i kukolja, ali na svu sreću, njega smo se rešili. Naime, izvršitelji su pre mesec dana izbacili iz stana jednog smrknutog komšiju sa sve ženom i troje male dece.
Imamo mi ovde u zgradi još sposobnih komšija koji su kadri da pomognu i nameste kada nešto zatreba. Komšija koji stanuje u najvećem stanu u zgradi, to su zapravo tri stana koja su spojena u jedan, sposoban je da namesti tender,  ali njegove usluge nisam koristio. Za sada.

Komentari

Komentari