Foto: 
autor nepoznat

Dobročinstvo

Koliko god pojedini tvrdili da smo u tranziciji izgubili dušu, uvek postoje svetli primeri koji vraćaju veru u čovenčanstvo i bolje sutra.

Nakon što je podigao penziju koju je stekao mukotrpnim radom u železnici, starac  se uputio sa namerom da unapred utvrđenim redosledom istu troši. U novačnik, u koji je smestio podignute novčanice, nalazili su se i neplaćeni računi kao i spisak neophodnih lekova i ostalih potrepština. Međutim, sparan dan, astma i hipotenzija učinili su da starkelja zanemoća i da se stropošta na pločnik pre nego što je stigao do prve destinacije ka kojoj se uputio.
Oko starca se za tili čas stvorila gužva. Jedni su pokušavali da ga podignu, neko mu je otkopčao košulju da bi mu bilo prijatnije, neko je zapomagao dozivajući lekara, a svi zajedno učinili su da starac dodatno ostane bez preko mu potrebnog vazduha. Uzalud je pokušavao malaksalim pokretima ruke da im stavi do znanja da se pomere, brižni građani su bili istrajni u nameri da pomognu ovom čoveku.
Hitna Pomoć je stigla posle dobrih pola sata. Savesni građani pomogli su medicinskom osoblju da smeste penzionera u vozilo. Svi su bili zadovoljni svojim humanim doprinosom.
U zdravstvenoj ustanovi starcu je ukazana stručna medicinska pomoć. Kada je završeno sa pregledima, građanin se ponovo našao na nogama. Međutim, nakon što mu je zatražena zdravstvena knjižica ispostavilo se da istu nema. Ni nju, ni trajnu ličnu kartu, nije bilo ni podignute penzije, ali ni čitavog novčanika.
Penzioner je posegnuo da pogleda u svoj sat, koji je dobio od preduzeća kada je odlazio u penziju, ne bi li se uverio da je sat stao i da je možda mrtav, ali nije bilo ni sata.
Ima od tada dva meseca, a penzioner se i dalje nalazi u bolnici. Ukoliko neko human želi da ga poseti može to i da učini. Načuo sam da mu je supruga odnela nove sobne papuče.

Komentari

Komentari