Foto: 
autor nepoznat

Every picture tells a story

...otpeva Rod Stewart početkom bezbrižnih sedamdesetih. Stvari su se značajno promenile od tada, posebno na ovim našim razdraganim prostorima, pa kad ugledah Mojsija koji pravi prtinu kroz sinje more, što je kasnije poslužilo kao inspiracija konstruktorima tunela ispod La Manša, prvo mi na pamet pade prorok naš koji bi zbog potpornog zida da ruši celo brdo!

Ideja nimalo naivna, pre epohalna, koja će sigurno za dvadeset ili trideset godina, kad nam bude bolje, najbolje svedočiti o njegovoj vladavini. Ne bih lenj, pa proguglah po čemu je Mojsije sve ostao zapamćen, mada ga se ja uvek prvo setim kao Charltona Hestona u ’’10 zapovesti’’. I gle čuda, ne mogoh, a da ne povučem paralelu sa njegovim srpskim savremenikom.

Kao dete, majka ga je položila u korpu na obali Nila i sakrila u trsku. Naš ubeđivao svoju majku da bolje zna sa koliko je kila rođen.

Na raskošnom egipatskom dvoru ga odgolija faraonova kći, ovaj odrastao na zvezdinom kopu.

I pored toga nikada nije zaboravio svoje poreklo. Slobodarski Čipuljić još nije ušao u naše udžbenike, tako da se na tome još da raditi.

Četrdeset godina bio pastir u Midjanu. Brat prodavao šrafove u londonskoj mesari kod Indijca, posle čudom preobraćen u Generalnog sekretara radikala. Već 30 godina na državnoj sisi.

Razgovarao sa Jehovom koji mu se obratio iz gorućeg grma. Prvokamenovani se četiri puta rukovao sa Trampom i šest sati pričao sa Putinom. Šreder ga zove na svadbu. Sa kineskim ambasadorom na prs’ u dupe.

Hrabro je došao pred egipatskog faraona tražeči da pusti izraelski narod iz ropstva. E, ali ovaj navatao dete u Feketiću, povratio bota u život kod Marića i pipnuo babu sendvičarku koja je pala iz busa, žureći po sledovanje, i slomila nogu!

Objavio Egiptu da će ga snaći 10 nevolja zato što se faraon suprostavio pravom Bogu. Preko tabloida optužuje opoziciju da su predali Kosovo dok su studirali, a igumana Savu razapinje, jer se ne moli jedinom izabranom na poštenim višestranačkim izborima.

Na veličanstven način izveo Izraelce iz Egipta. Ovaj, uz pomoć svoje Srpske ljiste, izvodi sve Srbe sa Kosova i sa mesta gde srpska noga još nije kročila, pa i one kojima je skoro u direktnom prenosu  delio kokoške, jagnjiće i par traktora.

Bog se poslužio Mojsijem da razdvoji vode Crnog mora. More nemamo, ko se služi ovim našim ne znamo, a kad ćemo saznati ne znamo. Lately najviše ga viđamo sa Sorosem juniorom.

Izraelcima je preneo 10 Božjih zapovesti. U poslednjih šest godina, svom pokornom stadu svakodnevno i celodnevno prenosi svoje zapovesti i misli, okićene uličarskim uvredama protivnicima. Pred izbore u kojekakvim selendrama pošalje horde kojih se ni Sodoma i Gomora postidele ne bi, plaše, prete i ucenjuju. Onda dobije 64% i osvoji savet koji odlučuje o javnim česmama i semaforima. Glasnogovornici to nazovu istorijskim uspehom.

Mojsija su zbog svojih dela poštovali i hrišćani i židovi i muslimani.

Komentari

Komentari