Foto: 
Martyn Wright

Geometrija

Ne baš oduvek, ali skoro oduvek, civilizovan čovek se pitao na kakvom geometrijskom obliku živi, jer je to bilo od životne važnosti za napredak hortikulture, negde na periferiji Mlečnog puta. Bilo je mišljenja da je Zemlja u obliku piramide, kocke, mačke, lopte, elipse, poluelipse, pa i da je ravna ploča koja stoji na povećim stubovima.

Eskimi Severnog pola su smatrali da je Zemlja u obliku piramide i da oni žive na vrhu piramide. Ali, i Eskimi sa Južnog pola su tvrdili isto, što je dovelo do hladnog rata među severnim i južnim Eskimima. Zahvaljujući Pitagorinim proračunima i kineskoj mudrosti, shvatili su da dve pravilno sastavljene piramide daju kocku i na simpozijumu geometrije u Najrobiju dogovorili su se da je Zemlja u obliku kocke sa obrtnim segmentima. Puš pauza simpozijuma dala je ideju Rubiku da napravi kocku sa obrtnim segmentima, koja je ubrzo postala glavna razonoda belih medveda oba pola, a pingvin Toša je otvorio kafanu i nazvao ju je “Kod Toše na ćoše”. Nastradamus je prorekao da će, kroz desetak milenijuma, sveta životinja Indije biti pingvin, pa je već šest miliona Indijaca nazvano Toša, a vlada Indije im je poklonila kafane na ćoškovima. Biznis je biznis.

Na našoj planeti postoji veliki broj savršeno građenih piramida. što ipak nije dokaz da je Zemlja u obliku piramide. Stari Egipćani nisu pravili mape sveta jer, bez brodova za plovidbu preko pustinje, nisu ni putovali daleko od Egipta. Nedostatak boljih ideja doveo je do opšteg mišljenja da je Zemlja u obliku mačke, pa su mačku proglasili svetom životinjom. Zahvaljujući pingvinima, Indijcima nije palo na pamet da je Zemlja u obliku krave.

U zlatno doba inkvizicije, tu nije bilo dileme. Inkvizitori su se složili sa idejom da je naša planeta ravna ploča na stubovima. Oni koji se nisu slagali sa ovom idejom imali su posebnu čast da svoju dušu predaju Bogu. Ali inkvizitori se nikada nisu dogovorili da li su u pitanju jonski ili dorski stubovi, tako da im se ideja ipak otrgla s lanca, a dominaciju je preuzela ideja da je Zemlja okrugla, sa bonusom eliptičnosti.

U novije vreme se pojavljuju neki novi stručnjaci, Baltazari željni publiciteta, i svoj renomirani glas daju inkviziciji, dokazujući da je Zemlja ipak ravna ploča. Serviraju mnogo argumenata koje dokazuju ovako ili onako, u nastojanju da formiraju novi inkvizicijski poredak, baziran na filozofiji naprednih inkvizitora. Ako je Zemlja ravna ploča na stubovima, logično pitanje je – na čemu stoje ti stubovi? Ako stubovi lebde u nekom prostoru, onda i Zemlja može da lebdi u istom prostoru, pa joj stubovi nisu ni potrebni.

Ali Zemlja ne može biti ravna ploča. Kada bi, sa mnogo jakim teleskopom, napaljeni crnac sa juga Afrike poželeo da gleda gole plavuše na nudističkoj plaži Australije, razočarao bi se vrlo i veoma. Sve što bi video su talasi okeana, sa povremenom pojavom delfina. Ništa plaža, ništa plavuše, samo nebo i mnogo slane vode. Da je Zemlja ravna ploča, ne bi bilo razlike između dana i noći, a ne bi bilo ni godišnjih doba, što ne bilo ni tako loše, obzirom na cenu grejanja. Da su inkvizitori gledali obalu Australije, skontali bi da je i guzica okrugla sa dve hemisfere, a naša planeta bi danas verovatno izgledala kao šljašteći pentagram na novogodišnjoj jelci. Ali nisu, pa je prihvaćeno da je naša planeta skoro okrugla. U prilog tome ide i činjenica da ljudi više vole fudbal i košarku nego hokej ili domine. Dakle, matematički je dokazano da je Zemlja okrugla i tačka, a i tačka je okrugla.

Komentari

Komentari