Foto: 
Hrag Vartanian

Govno naše izletničko

Ako uzmemo u obzir postojeću inflaciju, stepen iskorišćenja jednog motokultivatora i zapaljivost upaljača, pa to sve pomnožimo sa koeficijentom inteligencije prednje leve traktorske gume, dobijamo da je to E=mc2. A to nam daje potpuno pravo da se potpuno pravno zapitamo o sledećem: mogu li se sistematizovano opisati i definisati lična osećanja jednog govneta kada ugleda svetlost dana nakon konačnog izlaska iz dugačkog mračnog tunela i nepovratno prođe kroz poslednje uporište kapije olakšanja? Pa kako i ne bi moglo, kada je današnja nauka toliko uznapredovala da može da ćaska sa suvom šljivom o opštem genocidu nad belim lukom i pistaćima.

Sa naučnog aspekta, poželjno bi bilo istražiti kakav je filing izletničkog govneta u trenutku koalicije sa majkom zemljom, dok još isparava i širi oko sebe svojstven miris, organizujući tako banket za lokalne muve i druge gladne insekte u hibernaciji. Na poslednjem kongresu svetske asocijacije za osećanja govna, naučnici su zaključili da trenutno nemaju pojma o čemu se radi, ali da se uz pomoć Pitagorine teoreme i Njutnovih zakona, uz aktivno učešće sudije Dreda, ipak može doći do nekih konvencionalnih rešenja. Eksponiran je i nacrt produžavanja životne energije govna, čuvanjem pod staklenim zvonom ili u bazenu sa blagim rastvorom propolisa, sa ciljem da se što duže zadrže vlaga, prirodna boja i aroma, kao i postojani kvalitet. Iako je vlaga bitan faktor u održavanju kvaliteta govana, čamuge u Nigeriji ipak nižu punomasna govna i suše ih kao duvan, da bi kasnije od tih predivnih komada govana isklesali šahovske figure za kraljevsku porodicu Libanona. Neiskorištene ostatke mešaju sa hidratantnim feko rastvorom i tako prave kozmetičke preparate za negu lica i tela, koji ih čuvaju od sunca i insekata, a često i lokalni lavovi odustaju od ručka.

Govna su tu, među nama, i bez njih se ne može. Način dobijanja prvoklasne kafe nam govori da je govno zauzelo značajno mesto i u prehrambenoj industriji. Tako su i proizvođači sladoleda dobili neke napredne ideje, a liposukcijskim tretmanom govna dobijaju dijetalni oblik. Činjenica je da su govna prisutna i u javnom sektoru naše zemlje, pa se do kraja godine očekuje da će JKP kanalizacija napredno promeniti naziv u Napredna Fekalizacija. Iako se ne zna tačan broj govana po glavi stanovnika, naša zemlja zauzima visoko mesto na svetskoj top listi.

U zemljama sa veoma visokom ekonomsko-pravnom svešću, usvojena je gomila novih amandmana krivičnih zakona o sankcionisanju fizičkih, pa i psihičkih maltretiranja govana. U antologiju kineskih kulturnih mudrosti dodato je: „Ako čovek uvredi govno, treba da mu se izvini“. Senat u novom Rimskom carstvu, izglasao je gradnju javnih fekalnih hramova, pozivajući se na dobru volju, u čast boga govna Fekalusa. Salve stercore Fecalus Maximus. U tim hramovima će kolekcionarima biti omogućena kupovina upotrebljenih troslojnih bileta, po promotivnoj ceni, bez akciza i taksi. Pravne službe elitne svetske fondacije za prava govana otvorile su širom sveta kancelarije za besplatne pravne savete ugroženim govnima, dok su u nekim fekalno fanatičnim zemljama najveća govna postavljena na funkcije premijera i ministara.

Kao i botaničari nuklearne hemije, mnogi biolozi su godinama istraživali misteriju apsolutne svesne ličnosti govna. Retkima je uspelo da podignu govno na viši nivo svesti, pa čak i da ih dresiraju da donose sobne papuče, da se otkotrljaju po dnevne novine ili da menjaju programe na televizoru. Na osnovu dugih i mukotrpnih istraživanja, došlo se do neospornog zaključka da je govno ipak jedan neophodan deo prirodnog ciklusa koji bukvalno svima olakšava život.

Pa se zato pitam, da je ikada ikome palo na pamet da se zahvali, pa makar i u sebi, govnetu koje mu je upravo olakšalo život, ili se samo bezočno okrenuo i elegantno odšetao. Možda bi izletnici trebalо, u znak zahvalnosti, jadna i bespomoćna govna odneti kući i, nežno im tepajući, spustiti na beli mekani jastuk, pokriti ih svilenim plaštom i poljubiti za laku noć, uz obavezno ninanananje. Nikada ne smemo zaboraviti da je ljubazno ophođenje sa govnetom u isto vreme i ljubazno ophođenje sa nesvarenim ostatkom hrane koju smo u slast pojeli. Takođe, govno u sebi sadrži i biološku kartu svih virusa i boleština koje ni ne znamo da imamo. Kada bi po laboratorijama govna za analizu bila kvalitetno analizirana a ne pojedena, bio bi mnogo manji procenat bolesnih i bio bi bar malo produžen životni vek čoveka.

Komentari

Komentari