Foto: 
autor nepoznat

Još jedan krug

I tako, prođe još jedna nova godina, deda mraz je još jednom obleteo planetu, podelio je šta je imao da podeli i sada se blaženo odmara uz domaću rakiju i prasetinu. Za to vreme laponska firma za hemijsko čišćenje marljivo otklanja tragove gareži sa crvenog kaputa uzrokovane odžačarenjem prilikom noćne podele paketića. Deda mrazov portparol za blebetanje obnarodovao je da su i deda mrazove gaće bile garave, čak toliko da se nije videla ni deklaracija kineske proizvodnje, a čizme će morati da nabavi nove, kao i čarape u kojima je procenat amonijaka toliki da se ne mogu reparirati.

Ipak, malo ko zna da deda mraz ne bi uspeo da obiđe zemlju bez pomoći regrutovanih irvasa, koji su morali da prođu tromesečnu obuku samostalnog kopitarenja po oblacima i deobe poklona. Samo je Rudolf, poznatiji među afričkim indijancima kao Brzo Kopito, vukao deda mrazove sanke nadajući se da će možda jednoga dana i deda mraz imati obuku samostalnog letenja. Rudolf se sada odmara na nacionalnoj psihijatriji Laponije gde se oslobađa trauma izazvanih kritično izlizanim kopitama. Nezvanični izvori navode da je deda mraz u znak zahvalnosti Rudolfu i ostalim irvasima upriličio turističko rehabilitacionu posetu na mesec gde im je slavni Mujo, dugogodišnji majstor mesečeve kovačnice uzimao meru za nove potkovice od nitrilskog čelika kaljene mesečevom svetlošću. Obzirom da ih je Mujo besplatno potkivao, dobio je na poklon komplet za potkovičarski duborez i nekoliko paketa koka kole. Zbog toga se nameće utisak da bi poznata pesma mogla dobiti novi stajling, po kojem Mujo kuje irvase po mesecu, a neki istoričari tvrde da su turci pobedili na Kosovu samo zato što je Muratov irvas imao rezbarene potkovice pod nazivom Kosovskaja voina sa predznakom pobede, a turski štitovi su imali na sebi zaštitni znak koka kole. Naravno, dotične potkovice je trebao da dobije Lazin irvas, a znak koka kole je trebao da bude na našim štitovima, ali se deda mraz na svetog Aranđela tako napio da više nije znao šta kome deli. A mi, dobili po tamburi.

Ali, kratka pauza između dve runde će uskoro biti završena, pa će deda mraz morati još jednom da obiđe jednu balkansku velesilu, jer se u njojzi Božić i nova godina slave bar dva puta, iako postoji mogućnost da i kineska nova godina uđe u domaći tradicionalni folklor. Nije nigde zabeleženo da Kinezi imaju Božić, pa je data inicijativa da im deda mraz donese nove praznične direktive u vidu deset deda mrazovih zapovesti, koje su za javnost izložene u kineskoj crkvi na obalama Hong Konga. Ipak, za deda mraza će ovaj drugi obilazak biti veoma naporan jer je Rudolf na rehabilitaciji, a deo ostatka rogate marve je na bolovanju, dok je deo na godišnjem odmoru. Za drugi ulazak u Srbiju deda mraz je dobio vizu od ruskog cara Nikolaja, pod uslovom da za vreme boravka bude Božić Bata, sa tradicionalnim pirotskim motivom na garderobi i obaveznim opancima na vunenim čarapama. Neki kažu da će za dve godine deda mraz, odnosno Božić Bata doneti veće plate i penzije, pa će i deca imati veću mogućnost radosti. Negde je napisano da kada vide deda mraza u Srbiji, oni koji imaju novac hvataju se za novčanik, a oni koji nemaju hvataju se za glavu, što po statistici iznosi blizu četrnaest miliona šaka na glavama. Impozantno, ali beznačajno jer Švedska sirotinja ima čak dvadeset miliona šaka na novčanicima, a na glave stavljaju kape umesto šaka. Pa, neka im je srećna Nova, kao i nama.

Komentari

Komentari