Foto: 
autor nepoznat

Kako ubiti bez odgovornosti

Dešava se kod ljudi da iz nekog razloga ponekad malo prsnu i dobiju jaku želju ili direktivu da nekoga usmere ka čistilištu. Ako su bili dobri tokom godine, zlatna ribica im ispunjava želju, a nekim dijabolama i u kontinuitetu, bez obzira ko je meta. Kada obave posao tako vešto prikriju tragove da policija ne pokreće istragu smatrajući je dangubljenjem. Nema metka, nema oružja, nema ni krivca. Čak ni ukokani nema neku posebnu želju da sazna ko ga je roknuo sa višestrukim overavanjem. Potpisnik ubistva misteriozno nestaje jer mu je pun tavan odgovornosti, pa mu još jedna uopšte nije potrebna.

Kada ti se desi da sasvim opušteno spičiš nekoga kolima na pešačkom prelazu, otmeš mu bogomdati život, a pri tome još i zbrišeš sa licinog mesta, nadaš se da niko nije sagledao tablice tvog četvorocikla, pa do daljeg ostaješ anoniman. Ali, kao za inat uvek se nađe neko u sačekuši sa spremnim fontelom u rukama da te uslika, kao da vreba pravi momenat za samoisticanje i za kratko vreme na vratima ti se pojave momci u plavom. A onda shvatiš da je tvoja zvezda sreće odlepršala u nekom drugom pravcu, isto kao i zvezda sreće osobe koju si draufn’o. Indikator adrenalina drastično menja boje od narandžastog do snažno crvenog, mozak uskoči u varp analizirajući moguća pitanja istražnog sudije i priprema moguće odgovore sa koreografijom duboke potresne žalosti, a dlanovi se znoje u gabaritima manjeg potopa jer znaš da ćeš pazariti, ali ipak gledaš da prođeš što jevtinije. Sličan osećaj kao kada te je u detinjstvu komšija navatao da mu kradeš jaja sa drveća. Naravno, nemaš razloga za brigu ako ti je tata vlasnik nacionalne televizije.

Višestruko ubistvo koje bi se moglo smatrati i nehotičnim je kada anonimna, mlada, atraktivna gospođica obogaćena sidom odluči da prošeta štiklice, i kao slučajno, naiđe na grupu bahatih kretena koji bi malo da uživaju u panorami njenog tela sa popunjavanjem njenih praznina. Nekoliko meseci kasnije pogrebno preduzeće zadovoljno trlja ruke. Čak i da se sazna njen identitet, mala je verovatnoća da će je sud posthumno osuditi, ali je sigurno da bahati kreteni više neće silovati. Long liv the sida.

Možeš uzeti i lepo naoštreni kuhinjski nož i iz njega rafalno ispucati nekoliko šaržera šurikena u svinjokoljsko svinjče koje će šurikeni momentalno ošuriti, pa ćeš tako uštedeti na energentu. Ali, ako uzmemo u obzir da je i svinjče živo biće, svinjokoljski obred se može smatrati ritualnim ubistvom sa brutalnim kasapljenjem žrtve, čiji će se delovi sa žrtvenog oltara svečano preneti u komoru za duboko zamrzavanje slučaja. Fundamentalnom analizom uzročno posledičnih oscilacija zaključilo bi se da nema svinjčeta, pa nema ni slučaja, kao da ga nikada nije ni bilo. Klanice bi se mogle posmatrati kao koncentracioni logori sa izvesnom budućnošću logoraša. Zaposleni po klanicama ne snose odgovornost za počinjeni genocid, ali snose odgovornost ako pokažu samilost ili se do bola zaljube u nekog logoraša i zakažu randevu kod matičara. Ko kaže da krmače ne mogu da budu pohotno atraktivne? Kažu da petlovi radije idu u klanicu da gledaju gole koke nego na utakmicu, a krmače zato što su čule legendu o tajanstvenom klaničnom preparatu za mršavljenje. Dakle, svi putevi vode u klanicu.

Komentari

Komentari