Foto: 
Joe Wolf

Kupatilo, magični hram kultnih obreda

Pre samo 25 godina ne bih ni pomislio da će kupatilo postati baš toliko važan element društvene mreže. Ne bih pomislio ni da će uopšte biti društvene mreže, kao ni mobilnih telefona koji su danas u tesnoj vezi sa društvenom mrežom. Ali vremena se menjaju i sprega društvene mreže, mobilnog telefona i kupatila postaje surova realnost.

Po nekoj opšte prihvaćenoj definiciji, kupatilo je uglavnom prostor za kupanje, bacanje blata i održavanje lične higijene koje obično, pored sveg neophodno potrebnog, ali i nepotrebnog inventara, ima i poveće ogledalo. Osnovna namena tog povećeg parčeta stakla sa visokom refleksijom je da se vidiš, najčešće u jutarnjim satima bez obzira da li u kupatilo stižeš iz kreveta ili sa žurke. Često pomaže i u prisećanju sopstvenog imena.

Međutim, u nekoliko poslednjih godina ekspandirala je neka nova paranormalna moda, koja bez ogledala nije izvodljiva u očima prenapućenih tinejdžerki. Ako mobilni nema prednju kameru, bez ogledala nije izvodljivo upucati kvalitetan selfi iz prvog škljocanja. Naravno, vreme blicanja za selfije nisu jutarnji sati, već večernji pred izlazak u šetnju poznatom šumskom stazom, sa debelim sedimentom kozmetike na njuškicama. Napućenost usana, položaj tela i izbor garderobe daju neograničene mogućnosti kombinovanja. U tom smislu kupatilo iz svoje osnovne namene prerasta u fotostudio, odakle novopečeni modeli lansiraju svoje fotke u javnost i postaje magični hram kultnih obreda.

Prilikom izrade selfića javljaju se neke nuzpojave koje neumoljivo ukazuju na karakter osobe koja se selfira. Ogledalo neće sakriti pozadinski ambijent, a to je prostor u kome se može videti svašta nešto. Ogledalo će prikazati i čiste, ali i umrljane pločice, prikazaće i pomalo žućkasto uflekane gaćice okačene na ručicu fioke, kao i bele zokne sa tamno sivim tabanima. Tamno sivo u svih 50 nijansi žutog. Kod malo slobodnijih modela selfići su sa minimumom odeće, verovatno zbog značajnog nedostatka samopouzdanja, ali se može primetiti i značajan erotski naboj, što nulira pojam nedostatka samopouzdanja. Taj minimum odeće i ambijent ukazuju da foto model smatra da je riba za medalju, a takav selfi na društvenoj mreži ima poruku poziva na sponzoruški mrest, sa nadom da će neka napaljena somčina da se zaleti i upeca. Iako je postavljena na društvenu mrežu, selfi je ipak slika lične prirode foto modela i zato nemoj da se šališ da ima manje od bar 200 lajkova. Da bi se dostigla neophodna kvota lajkova, organizuju se humanitrane klik akcije, a jadnice moraju ponekad i same da lajkuju svoj selfi, ono kao slučajno. U suprotnom sledi emotivni kolaps sa tendencijom impresivne depresije.

U cilju zaštite suverenog integriteta kupatila neke firme su pokrenule proizvodnju raznih štapova, stalaka i držača za mobilne telefone, tako da se selfići mogu uraditi bukvalno bilo gde. Ali za razliku od bilo gde, kupatilo ipak daje mnogo veću slobodu eksponiranja umetnosti foto modela. Moja pločica, moja slobodica.

Da je u starom Rimu bilo mobilnih telefona, ogledala i društvenih mreža, teritorije bi se osvajale bez oružja, ili se ne bi nikako ni osvajale. Putopisci i istoričari bi umrli od gladi, jer bi istorija bila pisana slikom. Ali nije bilo, pa je Zevs ipak organizovao poneki pokolj zbog tradicije i istorije. Iz istog razloga Neron je ipak morao da upali Rim, Klaudije je nastavio da pravi decu sopstvenoj majci, Cezara ipak propisno iznabadaše u zgradi senata, a Kazanovu je za sve to baš pa boleo kukuruz. Kleopatra bi verovatno imala veoma jebozovne slike na društvenoj mreži, a Marko Antonije bi, zablenut u Kleopatrine slike na svom tabletu, pio čaj od nane i prosipao bi milijarde repatih smajlića u Sredozemno more. U starim zapisima Azteka pronadjene su i neke mape koje ukazuju da je Sredozemno more nekada bilo obeležavano kao Smajli more, a Marko Antonije je bio proglašen kreatorom savremene biologije za 3. razred osnovne škole kao i za postdiplomske studije kineske mitologije u svekolikoj vaseljeni piramidalne arhitekture Brazila. Sovjeti u Alžiru su ga smatrali praocem genetski modifikovanih delfina, koji su zbog genealogije izričito zahtevali da u enciklopedije budu upisani kao Markanto delfini. Ma, nema veze...

Danas, jedino u južnom Meksiku i Kolumbiji niko ne pravi selfije, jer svoje slike za društvenu mrežu uzimaju iz arhiva lokalnih zatvora i policijskih stanica. Ako greškom postave tuđu sliku, to i nije posebno važno, jer u čestim naletima snežne mećave retko dožive da pogledaju svoj profil još jednom. Pršti, pršti bela staza, ekstaza metastaza................. :)

Komentari

Komentari