Foto: 
autor nepoznat

Navika

Jutarnji kašalj mu je podjednako cepao oba plućna krila. Šlajm je iskašljao u lavabo, umio se, a zatim je seo da popije kafu i ispuši četiri cigarete dok  pročita novine. Tako radi godinama. Doručak bi, po nekom svom nepisanom pravilu, preskočio. Cigarete su mu uveliko smetale, ali koristi ih već tri decenije i bilo je teško odreći ih se. Kafa mu je nadgrizala čir na dvanaestopalačnom crevu, ali voleo je pre posla da popije šolju tog gorkog napitka. Uistinu, danas je nedelja i ne ide na posao, ali je po navici ustao rano i skuvao kafu.
Ovog jutra ga je uz čir mučio i mamurluk uz blagu glavobolju. S obzirom da nedeljom ne radi, subotom je uobičavao da se u kafanu okupi sa starim prijateljima. Kao po pravilu, nizale bi se ture alkoholnih pića i uz smeh bi se prepričavale avanture iz mladosti.
Novine bi uvek, po navici, čitao na isti način. Prvo horoskop, zatim sportske strane, politička dešavanja, hroniku a onda bi rešavao ukrštene reči ispod kojih bi se nakon rešavanja potpisao bez obzira kako bi u njima prošao, ponovo po navici. Kulturni dodatak bi, po svom običaju, preskočio.
Danas u novinama nije bilo političkih dešavanja, s obzirom da su izbori i da je aktuelna predizborna tišina. Iako nije zadovoljan stanjem u državi, nakon što je odložio novine otišao je da glasa za stranku za koju oduvek glasa, a koja čini trenutnu vlast. Valjda po navici.

Komentari

Komentari