Foto: 
autor nepoznat

Nesanica

Nakon što je propisno pesnicom izudarao jastuk u nastojanju da ga učini udobnijim za spavanje, čovek je smestio glavu na njega i zažmurio. Sat na zidu vredno je radio na odbrojavanju vremena do jutra.
„Samo govori pravo i ne čini zlodela. Ništa nije vredno mirnog sna sine“, prisetio se čovek reči svoje preminule majke. Nastavio je tako da žmuri čovek još neko vreme, a onda je ustao i otišao u toalet. Tamo je boravio par minuta, a onda se vratio, seo je na krevet, izuo je papuče, protegao se, ponovo legao vodivši računa da ne otkrije suprugu koja je ležala na svojoj strani bračnog kreveta.
Tišina je i dalje vodila bitku sa zidnim satom koji je bio neumoljiv. Čovek je u jednom trenutku tiho uzdahnuo, okrenuo se ka svojoj supruzi, zagrlio je i utonuo nosem u njenu kosu. Ležao je tako neko vreme, a onda se iskrao iz kreveta kako bi ispušio cigaretu.
Pod svetlošću lampe, ne toliko veštim prstima smotao je cigaretu koju je ispušio na prozoru setno posmatrajući noć. Bilo je doba noći u kojem pošten svet spava ili...
Čovek se vratio u krevet ponovivši način na koji je to učinio prethodnog puta.
Lampa! Uzviknu čovek u sebi i verovatno bi se dlanom udario po čelu, da se nije bojao da će na taj način probuditi svoju suprugu. Ustao je pažljivo i ubrzo se vratio nakon što je isključio svetlost lampe.
Minuti su prolazili iako se čoveku činilo da su sati u pitanju. Vrpoljio se još neko vreme, a onda je ustao i popio čašu vode. Nakon tumaranja po kuhinji vratio se i stao pored kreveta. Zavukao je ruku ispod bele majice bez rukava i drpao se noktima po telu zamišljeno posmatrajući u tmini neurednu posteljinu na krevetu i leđa svoje supruge.
„Samo govori pravo i ne čini zlodela. Ništa nije vredno mirnog sna sine.“ Odzvonile su u čovekovoj glavi reči njegove pokojne majke. Reči su nestale iznenada kao što su i došle.
Čovek se vratio u krevet i nastavio je da posmatra budnim okom odlazeću noć.
Njegova supruga je i dalje nepomično ležala pretvarajući se da spava.
Za to vreme jedan lopov je spavao spokojnim, blaženim snom pravednika.

Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari