Foto: 
autor nepoznat

O Rimu i koječemu

Rimovanje... A, jel' to nešto vezano za poeziju ili samo turistička poseta Rimu? Rim, grad ljubavi, odmah iza Pariza, ako koristiš usluge skandinavskog Balkan ekspresa. Nastao je nekad i još ga ima, a gradila su ga danonoćno dva siročeta bez oca i majke, odrasli na sisi vučice Martie, koja je bila kućna ljubimica boga rata Marsoja, a čiji je selfi i danas simbol Rima. Kevu Reu Silviju su im zamonašili na vestalsku akademiju nauka i umetnosti, a ćaću im je skenjao striko. Ipak, bog rata Marsoje je upao u nirvanu zaljubljeog srca, i fundamentalno bez otpora se zaljubiškao u Silviku. Obzirom da je ipak bio Bog, nije mnogo mario za vestalska pravila, a Silviška je ubrzo rodila istorijski tandem Romula i Rema. Silviškin striko Amulije koji je poslao u valhalu Silviškinog batu, odlučio se na korak očajnika i dao je punomoć jednom slugi da ih eliminiše iz igre prestola. Sluga je blizance spakovao u korpu i pustio niz Tibar, ali bog mineralne vode Kiselko koji je tih dana letovao u Tibru, skontao je priču i ispratio blizance na obalu. Vučica Martia ih je pronašla i znajući ko je babo blizanaca, odmah je otvorila odgajivačnicu dvonogih štenaca. Nije zabeleženo da li je vučica Martia fatalnom slugi samo pregrizla vrat ili ga je grickala laganim tempom, ali sluga je izašao iz priče. Neki čoban je uz pomoć centra za socijalni rad brutalno oteo blizance od vučice i odneo ih je kući, a njegova gospoja im je nadenula imena. Mnogo godina kasnije kada su blizanci već bili sposobni da ubiju, saznali su svoje poreklo, ali i svoje pravo. Momci iz jedne kraljevske advokatske komore su im detaljno pojasnili situaciju, a dali su i da se raspiše poternica za dedastrikom Amulijem, preko interpola. Ipak, Romul je pokazao majstorstvo uspešnim separatisanjem Amulijeve duše i tela. Nadahnuti arhitekturom predaleke budućnosti, odlučili su da sagrade neonski grad, ali im je neko na vreme dojavio da Tesla još nije rođen. Zato je izbor pao na običan grad, ali su tražili od bogova da odrede osnivača. Bogovi su Romulu dali dovolno šljivovice da se propisno nalipači, a Remu dovoljno gandže da se obeznani. Romul je sabrao dvanaest ptica, a Rem samo šest. Mnogo kasnije je dokazano da su obojica mogli da vide samo šest ptica, ali kontuzovani Romul ih je video duplo, pa je tako i pobedio. Nezadovoljni Rem je prešao granicu, a popizdeli Romul ga je poslao kod oca. U njegov grad je mogao da uđe ko god je hteo, što je rezultovalo brzim utabavanjem novih puteva koji vode u Rim, i posle toliko godina još uvek to rade. Ko voli, nek’ izvoli.

Obzirom da smo na elitnom zapadu, a elitno zapadno smo od Rumunije, Bugarske i lepog dela Azije, elitno doživljavamo i preživljavamo zapadnjački način života. Verovatno nam se dopada, jer ne činimo ništa da ga menjamo. Zahvaljujući elitnom društvu odgajivača elitnih galapagoških kratkodlakih guarana varana i drugih reptila, naša elita će ipak jednom elitnom rekreativnom šetnjom otići u rodni kraj, sa sve elitnim cib i cacib sertifikatom šamponskog porekla, i jednistvenom elitno depiliranom kujom predviđenom za elitno flambiranje (burn-a-bitch). Elitno lepo peni, pogotovu kada se  protrese pa elitno otrese.

Neki kažu da je matematika egzaktna nauka, dok stručnjaci hidrometeorološkog zavoda za statistiku grčkih pingvina odgovorno tvrde da je matematika došla niotkuda. Ako uzmemo u obzir da je prečnik traktorskog točka veći od prečnika transportne osovine šivaće mašine, dolazimo do matematičkog proračuna da jednačina sa novom nepoznatom komšinicom ukazuje da sutra neće biti današnji datum, pri čemu kvantna istorija dokazuje da se jučerašnji datum ne može čitati sa sve tri strane sveta isto. Ipak, algoritam je samo alga koja je uhvatila ritam, a Ribok je i dalje samo riba koja se bacila na bok.

Varalica koja stoji u vazduhu ili levitirajuća varalica nije viđena još od doba kada je Bog hodao Zemljom. Ali, vremena se menjaju, pa neke varalice uzimaju svoj prvobitni oblik i položaj... Kada smo već kod položaja zanimljivo je analizirati položaj

levitirajuće varalice u sazvežđu Velikog Majmuna, jer to ukazuje na postojanje zvezda na nebu noću. Zahvaljujući levitirajućoj varalici staroegipatski faraonovi matematičari su proračunavali kada treba da prave bankete sa belim a kada sa crnim vinom i slatkim ili kiselim bananama u čast Velikog Majmuna. Nekoliko dana kasnije, čak je i Posejdon zatražio da mu se napravi trozubac u čast tri kraka levitirajuće varalice, a tada su ajkule unapređene u morske pse, jer nikada ranije nije evidentirano postojanje morskih majmuna. Da je King Kong živeo u moru verovatno bi ga zvali Megalomajmun, a možda bi ga zvali i telefonom, a morski psi bi ranije naučili da laju na zvezde.

Komentari

Komentari