Foto: 
jan zuppinger

Olakšanje

Odradiš svoje radno vreme, priđeš domu svojemu baš nekako u vreme ručka i nabokaš se domaćinski. Ne razmišljaš da tako žestoko opterećuješ želudac i tibu. A želudac k’o želudac, krene da luči kiselinu i razlaže ono što je u njega natrpano, a ono što ne razloži eksportuje u inostranstvo. Međutim, u toku razlaganja stvaraju se gasovi, koji se u narodu nazivaju prdežima i obično su najava nečeg ozbiljnijeg.

U zavisnosti od toga šta pohasamo u prdežu se stvara manja ili veća količina amonijaka, koji se ponaša kao prigušivač prilikom izlaska prdeža u atmosferu. Poveća količina amonijaka u prdežu je posledica klopanja kelerabe, jaja ili banana, pa prdež izlazi skoro nečujno (čuje se ’pFffffff’, na japanskom ’pFffffff’, izgovara se pFffffff’). Zaboravi. Izlazi brzinom blage šetnje i prilično je vruć, te je koristan u zimskom periodu. Ali, za nekoliko sekundi počne da štipa oči i isteruje suze, a nos izgubi svaki kontakt sa samospoznajom, uvrnuto utrnut. Obično se naziva Puvež, Štipavac ili Tihomir, a ima još sijaset veselih nadimaka. Veoma je pogodan u prenatrpanom gradskom autobusu, gde obezbeđuje slobodan prostor oko emitenta. Naravno, posle puštanja Tihomira u etar, iz zdravstvenih razloga poželjno je napustiti autobus na prvom sledećem stajalištu, a pokazao se korisnim i pred šalterima gde je kilometarski red. Izaziva ovacije praćene aplauzom i okean raznih rečitih emocija ostalih prisutnih.

Za razliku od Tihomira, prdež sa manje amonijaka je prilično melodičan, pojačanog volumena, poznat kao Zvonimir. Ne proizvodi zvuk zvona, ali ti odjednom zazvoni u ušima kada se oglasi u neposrednoj blizini. Kod osoba koje ga emituju veoma je poželjan u javnim menzama i trpezarijama. Kada četvorica sednu za sto da ručaju, jedan odsvira neki produženi alegro. Ostaloj trojici se zgadi i izrevoltirani napuste objekat, a muzičar dobije svoj i još tri gratis sendviča. Kao i Tihomir izaziva prezentaciju raznih emocija, uglavnom uličnog vaspitanja i tradicionalne kulture. Najčešći izvor života prdeža su pasulj, kupus i kim, iako orkestar ima dosta učesnika. Manja koncentracija amonijaka je uzrok poroznosti, pa mu naglo povećava brzinu i smanjuje temperaturu. To izaziva posebne vibracije od kojih i usta trube zavibriraju i proizvode zvuk trube koja u tonalitetu ima bar šest oktava, od bas trube preko harfe do flaute. Završio je muzičku akademiju, a solfeđo drži u malom prstu. Napredni prdeži su sposobni da se uzastopno različito oglašavaju i tako proizvode melodiju. Zahvaljujući njima, a posebno njihovim talentima, čovečanstvo je kasnije izmislilo muzičke instrumente. Postoji mišljenje ministarstva za saobraćaj, da zbog povećane brzine prdež trubi u krivini, da ne bi došlo do saobraćajne nesreće.

Obožavatelji prdeža su Tihomira i Zvonimira stavili na vrh top liste prdeža popularnosti, ali postoji veći broj raznih drugih prdeža, za različite potrebe. Ipak, prdež koji niko ne voli je jubol za unutrašnju dekoraciju, jer farba gaće u trenutku pri čemu raspolaže sa paletom svih braon nijansi. Kreće se velikom brzinom i farba se u prolazu koloritom ambijenta, pa tu simfoniju sa sve disperzijom oslikava na gaće. Sličan jubolu je i bloper, koji blopuje, jer se kreće manjom brzinom, topao je, ali je malo abrazivan i farba se kao i jubol. Uglavnom se javljaju kao posledica lošeg konjaka i vesnici su sraćkalice.

Bez obzira na vrste i namene prdeža, prdež sve svoje sobom nosi i elegantno balansira između intenziteta izvlačenja pritiska i tako donosi znatno olakšanje trubaču. I Čak Noris voli trubu i prdež. Svi vole trubu i prdež.

Komentari

Komentari