Opančar agencija*: „Kramer protiv Kramera“

Scenario za rimejk istoimenog Bentonovog filma iz 1979. godine

Ted Kramer je svoju poslovnu karijeru započeo kao pripravnik u firmi „Češelj & Co.“ Radio je sve vrste roba i usluga – od šrafovske robe u Londonu do poslova akvizicije na području Karlovac – Karlobag – Virovitica. Kad je stasao, najpre je namirio udele svojih dotadašnjih partnera Češelja od Batajnice i Tome od Majčetine i nastavio samostalnu poslovnu aktivnost. Sada vodi uspešnu marketngšku agenciju – All incluziv (sve od igle do lokomotive – uključujući i prateće vagone), sve svojeručno, što zahteva mnogo vremena. Radi i danju i noću, vremena za odmor nema, ni na more ne ide, odmara se u hodu, trčeći sa otvaranja jednog objekta na drugi, što zahteva i prateće marketingške kampanje po svim televizijama - sa nacionalnom frekvencijom,  za one druge, naročito one tajkunske, nema vremena bez obzira što ga one na sve moguće načine ometaju u njegovom stvaralačkom radu. 

Tako zauzet, potpuno je zanemario svoje bračne dužnosti, pa je supruga Džoana Kramer odlučila da ga napusti.

Džoana Kramer, nevenčana supruga Tedova, inteligentna žena, po sopstvenom priznanju sa najvišim stepenom IQ u zemlji – verovatno i šire, što je potvrđeno i u direktnoj emisiji na „Happy children“ televiziji kod čuvenog voditelja Đilkomira Parića, poznatog još iz vremena Arkana, koji je javno pretio da će da ga ubije zato što mu ide uz K(alemegdan), domaćica u pravom smislu reči, koja je u odsustvu supruga zavela bespogovorni red u kuči.   

Ali, kako to, obično biva sa ženama, kad je zadovoljila svoje rukovodeće ambicije u kući, poželela je da se angažuje i šire, pa je odlučila da napusti Teda. Ne bi to za njega bio neki poseban udarac, navikao je on na to, da mu ona u nasleđe nije ostavila i brigu nad njihovim sinom Bili Kramerom, zvanim Nebojša iz Beograda, koji je po odlasku majke bio pomalo pogubljen, pa nije znao gde udara. 

Bili Kramer, dečko sa najvišim obrazovanjem – doktorirao na Oxfordu u beogradskom Sava centru je, bio je predodređen za dalja obrazovna dostignuća, ali ga je nenadani potez majke u tome presekao, pa je ljut na nju, pokušao da se udvara ocu tako što je u želji da uđe u tajne njegovih veština, organizovao prisluškivanje nbjegovih telefonskih razgovora.

Međutim, uskoro je bio provaljen, što je oca Teda silno razljutilo, pa ga je uprkos sinovim daljim akademsko-naučnim ambicijama, prekomandovao na poslove odbrane zemlje, što ovome nije bilo po volji, jer se u te poslove razumeo ko Marica u kriv mitraljez. 

Zaplet – Bili je, ljut na oca, odlučio da se osveti majci Džoani koja ga je tako bespomoćnog ostavila na milost i nemilost ocu, pa le lansirao priću da je zapravo ona organizovala prisluškivanje oca, zbog svojih skrivenih rukovodećih ambicija.

Ted, po ugledu na engleskog kralja Henrija VIII, odlučuje da Džoanu baci u tamnicu, a sprovođenje te odluke poverava svom odanom saradniku Julinu, koji raspolaže i internacionalnim iskustvom – ima tetku u Kanadi.

I ko zna dokle bi Džona tamo tamnovala da nije odlučila da otpusti svoje dotadašnje advokate i angažuje novu advokatsku zvezdu Đuku molera, poznatog po nadimku – kadija te tuži, kadija ti sudi, kadija te brani, čime je prevazišao dotadašnju narodnu doktrinu kadija te tuži, kadija ti sudi.  

Zahvaljujući svojim neupitnim pravnim veštinama, Đuka moler, zvani advokat, oslobađa Džoanu daljeg tamnovanja i prebacuje je u kućni pritvor u njen skromni dom, sa nanogicom – do danas nije utvrđeno na kojoj nozi joj bolje stoji, s tim što tako zatoćena ne sme nigde da izlazi, sem u slučaju intervjua koji će joj on organizovati u svom studiju nazvanom po čuvenom naučniku Nikoli Koperniku.

U jednom od takvih intervjua, Džoana oslobađa sve svoje strasti prema Tedu, sputavane u vreme dok je sa njim bila  u braku, a kao dokaz tih neiskazanih ljubavnih poriva svu krivicu svaljuje na sina Bilija.

Međutim, stvari se komplikuju, jer i Bili sa istim žarom iskazije svoju ljubavv prema ocu Tedu, a za sve nedaće koje su ga snašle okrivljuje Džoanu...

Serija se nastavlja i po iskazanoj pažnji građanstva preti da nadmaši i serijal Ljubav na seljački način. 

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari