Foto: 
autor nepoznat

Opančar* javlja – Kasting za nove uloge ili Dopisivanje Orvelove životinjske farme

Uzbuđenje među životinjama na farmi dostiglo je vrhunac još kada je Napoleon saopštio da se raspisuju novi izbori koji će biti i glavno merilo za podelu uloga u najnovijoj postavci životinjske farme, čija se premijera očekuje odmah posle tog značajnog događaja.  

I bi tako. Radnja ove nove postavke smeštena je u Skupštinu kao demokratski poligon, gde svi pretendenti za bilo koju ulogu mogu javno da ispolje svoje kvalitete i mora se priznati da je to bio Napoleonov vrhunski – a demokratski, domišljaj. Ostalo je međutim pitanje kako će ovaj natjecaj uticati na gleaoce. Napoleon i za to ima spreman odgovor – dok ponovo ne pobeimo koronu, moramo da traažimo nove forme javnog ispoljavanja privrženosti našoj vlasti, jer projekat „hiljade oduševljenih autobusa“ u vreme ove pandemije nije moguć.

Što se onih ostalih – ološa, tiče, oni se već uklapaju u najnoviji Napoleonov narativ – videću šta oni pričaju, pa ću učiniti suprotno.

Polazeći od te ideje kao osnovne, Napoleon je ulogu Starog majora, koju je igrao smenjeni Tomislav Nikolić, poverio Ivici Dačiću, novom kandidatu za tu funkciju, sa istim obrazloženjem – Ivica Dačić je poznati rusofil i njemu neće biti problem da kao i njegov prethodnik – pomenuti Tomislav Nikolić, uspešno radi na daljem razvoju bilateralnih odnosa između Srbije i Rusije. Što se tiče Kine, tu je on malo hendikepiran zbog sporazumevanja, ali poznato je da njemu jezici dobro idu, pa će taj problem lako prevazići, a u tome će mu pomagati Tomislav Nikolić – ukoliko ne bude prezauzet gajenjem pilića u baštama dvora na Dedinju – što je za farmu od ogromnog znaačaja, pa će mu u tim situacijama pomagati i Napoleon lično, koji je taj jezik uspeešno savladao u direktnoj komunikciji sa svojim bratom, kineskim predsednikom.

Najača konkurencija je za ulogu Skvilera, Napoleonovog šefa propagande. Za sada vodi, Marko Atlagić, ocenjen sa „10 atlagića“, što je najviša ocena za traženu vrstu inteligencije (o kriterijumima ocenjivanja vidi bliže u tekstu „Ovaj se baš odrešio“ na www.opancar.com), mada ga ozbiljno ugrožava Nebojša Bakarec, sada u ulozi poetski nastrojenog Minimusa, ali se procenjuje da su njegove sposobnosti daleko veće posle uspešno pretstavljene prezentacije basne „Tri praseta“, sa neizostavnim Đilasom u ulozi onog nevaljalog praseta koje sve čini da nadmudri Napoleona, pa u taj projekat ulaže svu svoju imovinu – 619.000 eura koje je opljačkao od građana Srbije, koji samo zahvaljujući dobroti ove vlasti i neposlušnoj Zagorki Dolovac, državnoj tužiteljki, za sada nije zapao zatvora.

Njih opasno ugrožava Mile od Laktaša, ukoliko Interpolu ne bude uspeo da objasni kako se kod njega zatekla pozlaćena ikona iz 18. veka koju je poklonio ruskom ministru inostranih posllova, Sergeju Lavrovu, prilikom nedavne posete Republici Srpskoj, a Ukrajina tvrdi da je ta ikona njeno vlasništvo, pa se pretpostavlja da će, ako u tome ne uspe, i on, kao i onaj što ga Šištari jure za navodno ubistvo Olivera Ivanovića, doći u Srbiju i biti raspoređen na odgovarajuću državnu funkciju.

U takvoj konkurenciji ne zna se ko bi mogao imati prednost. Pretpostavlja se da će okršaj najpre voditi između Atlagića i Bakareca koji će se ogledati, s obzirom na njihovo poreklo, u nekoj vrsti natjecaja – Marka Atlagića nam je podarila Oluja, dok se za Nebojšu Bakareca tek nedavno, na vajberu, pojavila informacija da potiče iz tih krajeva – prema prilogu koji je javno, pod punim imenom i prezimenom, sa sve fotografijom, objavljen, navedeni su neki veoma kompromitujući podaci o njegovom dedi iz vremena drugog svetskog rata sa tih prostora.

Naravno da deca ne odgovaraju za postupke svojih predaka, ali nije u redu da, na primer ja, čiji je otac za vreme tog rata bio mobilisan od partizana – mogao je isto tako da bude mobilisan i od četnika, prepešačio celu Bosnu i preživeo Sremski front, slušam onako bezobrazne i agresivne napade od strane čoveka čiji je deda veoma aktivno učestvovao sa druge strane barikade, samo zato što se moje mišljenje razlikuje od njegovog najnovijeg mišljenja. Tu objavu do sada niko nije demantovao, pa s obzirom na te okolnosti ja navijam za Mileta, ne zato što je u pitanju Napoleonov najbolji drug, već zato što je on nekako bosanski – đeš ba, a naš.

Što se tiče praščadi, njih bogu hvala u ovom sazivu farme ima dosta, pa se pretpostavlja da će i tu konkurencija biti žestoka. Po mom mišljenju prednost bi trebalo dati onima koji prvi nauče da sriču (čitaju) o nepodobštinamma Dragana Đilasa. Za sada je u voćstvu ono nazimče – zaboravih mu ime, koje je pored uspešno prezentiranpog traktata o Đilasu, na kraju skiknulo – Živeo Napoleon!

 

            *U mom selu ima jedan opančar.

              Što on pravi dobre opanke!

              Obuješ ih, popenješ se na soliter”

              i skočiš sa desetog sprata –

              ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari