Foto: 
autor nepoznat

Par reči o... (drugi deo)

Uvoz i upotreba stranih reči u domaćem jeziku često dovodi do modifikacije uvezene reči, kojoj se prema potrebi dodaju prefiksi ili sufiksi domaće reči, a rezultat toga je neka nova reč koja ubrzo postaje prihvaćena kao deo domaćeg žargona. Ukoliko ta nova reč bude prihvaćena i u široj javnosti, i zavuče se u preklapanja svih slojeva društva, ima dobre šanse da uđe u udžbenike i tako postane standardni deo leksikona domaćeg jezika. Ipak, prefiksi ili sufiksi dodati nekoj stranoj reči ponekad mogu imati čudan rezultat i pogrešno tumačenje kod osoba koje još nisu prihvatile kompilaciju domaće i strane reči. Elem, uđem u jednu lokalnu prodavnicu mešovite robe i posle uobičajenog pozdrava sa mladom i atraktivnom trgovkinjom počinje nebuloza.

- Ooo, dobar dan komšija… Šta ćemo danas? – upita me ona uz ljubazan osmeh.- ’bar dan komšinice, daj mi pičić. – spremno odgovorim.

- Molim? – izusti ona, i pogleda me iznenađeno, preko naočara koje ne nosi.

- Pičić, daj mi pičić. – ponovim uz blago teleći pogled i razvučem osmeh.

- Komšija, ovo nisam očekivala, ali možemo se ipak dogovoriti. – uzvrati ona, uvidevši šansu za neki prihod preko trgovačke plate.

- Nema šta da se dogovaramo, nisam ti tražio bubreg… Daj mi pičić, pa da idem. – rekoh.

- Sada? Ovde? Šta ako neko naiđe i zatekne nas na delu? Zar nije bolje da večeras navratiš do mene? – upita me tiho i pomalo nervozno.

- Komšinice, mislim da si me pogrešno razumela. – Odem do rafa, uzmem jedan litarski sok od breskve u tetra paku, i jedan manji sok od breskve u tetra paku sa slamčicom za decu.

- Pa, lepa moja komšinice, vidi ovako. Na ovom velikom litarskom soku od breskve piše pič (eng. peach). Ako je veliki sok od breskve pič, onda je mali sok od breskve pičić. Dakle, sada mi daj pičić u tetra paku, a tvoj predlog za večeras je kod mene uvek otvorena stavka. – Rekoh, platih pičić i odoh.

Po ustaljenoj tradiciji, posle svadbe mladenci odlaze na medeni mesec, ne razmišljajući o troškovima svadbe, a još manje o troškovima zaslađivanja meseca, jer o tome razmišlja neko drugi. Ipak, praksa je pokazala da su troškovi svadbe, mnogo manji od troškova medenog meseca. Količina meda potrebnog za premazivanje meseca nije mala, a ni jevtina, ali ni troškovi građevinske ekipe koja putuje na mesec da bi mesec bio kvalitetno premazan medom su daleko od zanemarljivih. Ako mladenci žele sjajan medeni mesec, dodatno moraju računati na trošak cene reflektora koji će medenom mesecu dati sjaj, kao i na cenu električne energije potrebnu za rad nadležnog reflektora. Naravno, ukoliko bi reflektor radio samo noću kada je cena ovog energenta manja, i troškovi bi bili smanjeni. Zato je ministar leve noge Kampućije dao predlog ministarstvu feder platni Lihtenštajna, da se umesto turneje po medenom mesecu mladencima organizuju ferije po medenoj zvezdi. Manja je od meseca, tako da je potrebno manje meda, što ekonomski aspekt ove putešestvije čini prihvatljivijim. Zvezda koja treba da bude medena je malo dalje od meseca koji treba da bude meden, pa je šef stručnog štaba prohodnosti kanalizacije Srbije savetovao da se love zvezde padalice, jer se tako skraćuje putovanje i smanjuju troškovi izleta. Zvezde su po horoskopima i svojoj prirodi sjajne tako da reflektor nije potreban, kao ni struja za reflektor. Ipak, apsolutnu minimalizaciju troškova medene zvezde usvojili su majmuni Konga, koji mladencima daju dve litre medovače i par gumenih čekića. Posle pošljemane medovače nalipačeni mladenci uzimaju gumene čekiće kojima se udaraju po glavi, dok im se pred očima ne pojave zvezde, skoro na dohvat ruke. Mladenci srećni, ekonomija u procvatu, a majmuni k’o majmuni prihvataju sve što im se ponudi.

Komentari

Komentari