Pecanje somova
Odavno je poznato da veća riba guta manju ribu, a u našim vodama najveća riba je som. Svaki pecaroš žudi upravo da upeca soma. Tačnije, ne jednog, već što više somova. Što veće mnoštvo ovih glupih primeraka nahvata, tim je uspešniji. Naravno, ne može ih sve pojesti. Nije ala. Dovoljno je da ih nahvata, da ih zavede, da ih prosto osvoji, posle mirne duše može da ih vrati u vodu. Da žive. I somovi su zadovoljni. Preživeli su bar na tren, a posle kako bude. Dešava se da ih iskusni ribolovac ponovo namami i uhvati. Bućkom najčešće, ali ima i drugih mamaca. Jer som, onako tupav, olako pada na mamac. Sto puta ga prevariš, i ništa neće naučiti. Uvek će iznova praviti istu grešku!
Som može dostići čak dva metra dužine. Težinu od sto kila, pa i više. Svejedno, malo somče ili ogromna, stara somina, mozak im je isti. Neznatan. Stoga ga je lako zavesti. Prevariti. Bućkom, durdubakom ili jednostavno mamcem, som se polakomi i krene strmoglavo na udicu. Potom je samo stvar veštine izvući grdosiju na suvo.
Som kao svaki som, pohlepan je na svaki plen. Ma koliko sitan i beznačajan mamac bio, parče jeftine salame, glista ili rovac, privući će pažnju ove nemani. Som grize sve što mu padne u čeljusti. Pacove, ribe, vodene zmije, leševe... Nije izbirljiv. Mnogo jede, to jest guta, opet ne propušta ni najmanji zalogaj. Tako da će iskusni, lukavi i prevejani ribar lako namamiti glupog soma. Čak će i ribolovac početnik vrlo jednostavno upecati neko malo somče. Sada, ako je pošten i čestit, on će to nejako somče vratiti u vodu. Neće mu uzeti život, već će sačekati da naraste, pa će ga onda loviti. Bio to isti taj ribolovac, ili neki drugi, nanovo će upecati sada već nešto robusnijeg soma, na isti način kao i prvog puta. Jer som ne bi bio som kada bi učio na greškama. Som ostaje som i treba se isključivo oslanjati na pecanje somova. Istorija nam daje za pravo!
Autor Miodrag Tasić