Foto: 
Billy Wilson

Pokloni se i počmi

Pre neki dan sam na svom Fejsbuk profilu napisao sledeće:  Da li je sajt, popularni infostud, u stvari, paravan za mušku prostituciju? Nije to sajt za traženje bilo kakvog posla jer, na engleskom bi bilo- info studd - informacija o pastuvu. Jednom rečju, svi oglasi su, u stvari, poziv na kurvarluk. Naročito oni u kojim se traže, jaki, preplanuli momci za težak fizički rad. Oni s prethodnim iskustvom. I jakom motivacijom. Koji se ne libe da u dodatnom dokumentu opišu sebe do u detalj. I oni kojima nije bilo gadno dok su gledali Ponoćnog kauboja. Ili je, zapravo, cela naša berza rada jedan veliki burdelj?

E sad, pitate se vi, šta je (s)porno? Iznenadih se da su neki od frendova shvatili to što sam napisao bukvalno. Kao da nemaju smisla za humor i ne prepoznaju ironiju. Naravno, na pomenutom sajtu nema, bar koliko znam, takvog oglasa. Postoji, doduše, oglas za online modelling stanovite novosadske firme što deluje pomalo  opskurno. Ali, ne, nisam rekao da je ovaj sajt namenjen muškoj ili ženskoj prostituciji. Ono, međutim, što jeste istina je da je naša berza rada, ne mislim na samo oglašavanje, pravi kupleraj. Joe Strummer je davno opevao surovu istinu tačerovske Britanije, primenjivu na naše podneblje: Šanse za karijeru su one koje nikad ne zakucaju, svaki posao koji ti ponude je tu da te izbrišu iz evidencije. Recimo, oglas za portira s tečnim znanjem engleskog koji bi radio u nekom vunovlačarskom pogonu u Gajdobri (da, ONOJ Gajdobri u kojoj je zglajznuo Čvarkov iz Državnog posla). Pođimo od Nacionalne službe za zapošljavanje. Čemu ona služi a, što reče Disney, uz to i ne radi?

Kao nezaposleni dođete u njihov ofis jednom u tri meseca a oni vam lupe ćagu e da bi vi manje plaćali Bus Plus. Kad pitate za posao kažu vam: mi nismo tu da vam nađemo posao. Zbog čega ste tu? Ah, da, konsultacije. Ajm getting peting kad se setim, što reče Vooodoo Popeye. Učite da napišete CV  i motivaciono pismo. Kao da da te dve stvari znače na našoj berzi rada. Čuj, berzi!Čuj, rada! Imate  i obavezan sastanak sa službenikom zaduženim za vaš “slučaj”  koji vam, glasom punim derta, objasni da se svaki posao dobija preko veze. I onda ono ponižavajuće: šteta, vi ste tako obrazovana devojka /obrazovan dečko… A odavno ste prešli tridesetu i još živite s roditeljima. Jedini put kad me, u mojim nezaposlenim danima, neko iz te Službe nazvao bilo je pre četiri godine. Za vreme štrajka prosvetnih radnika. Nudili su mi da budem štrajkbreher i menjam koleginicu do konačnog neispunjenja zahteva njenog sindikata. Naravno, rekao sam – da, da, da, javiću se sekretarijatu te škole! Evo, odma! I, naravno – ne, nisam.

Nezaposlenost je stigma u osiromašenom društvu koje je, uglavnom, besposleno.  Fetiš posla ide toliko daleko da su mnogi spremni da volontiraju mesecima i ne dobiju ni dinara, samo da bi se reklo da oni nešto rade i da imaju crticu u biografiji. Onu koju niko neće pročitati. Volontiranje podseća na storiju o devojkama koje su, veselih devedesetih, mesecima radile za po beogradskim buticima. Nećeš da spavaš s gazdom, nećeš da ostaneš da radiš prekovremeno, nećeš da trpiš poniženja? Nema plate. Pristaješ na sve? Hmmm, razmisliću. Ako i dođete do posla, naročito u privatnom sektoru, sačekaće vas spisak pravila koja liče na Drakonov zakonik jednog auto salona (navodim izabrane delove):

Plata:

prodatih 10 vozila  -  480€ (carrreeee!kako potrošiti toliku lovu?, prim.aut.)

0 vozila 50€ i aufviderzen (Objektivno, šta ćeš mu? Idi, ubij se)

Za neprodatih 15 vozila u tri meseca... aufviderzen. (Javna kuća uvek prima)

Uvodi se i kaznena politika u visini od 30-50€ za neizvršavanje uobičajenih svakodnevnih poslova, zakašnjenja i smisliću već... (Kanimo biti duhoviti?)

Možda će biti i nagrađivanja u istim iznosima (Verovatno ne)

Kriza je, planovi su ostvarljivi, borite se za prodaju uvek i na svim mestima. Borite se za sebe i svoja radna mesta ( Primereniji govor: Koplje će se tresti, štit će se raspasti u paramparčad! Svanuo je dan, dan krvi, dan mača, jašite Rohirimi, jašite u propast i kraj sveta! Smrt! – Kralj Teoden od Rohana, Gospodar prstenova)

            S(p)rdačan pozdrav M**** (amo) J*******(ebac) - Rukovodilac prodaje

 

Aufviderzen, dragi (ne)zaposleni! Srećno vam letnje o(t)puštanje!

Aleksandar Novaković

Komentari

Komentari