Foto: 
autor nepoznat

Policajka u kuhinji

Zavadi pa vladaj. U poslednjih tristo godina na društvenim mrežama često se nailazi na polemike po pitanju emancipacije žena, posebno ako se žene sasvim slučajno zateknu u policijskoj uniformi. Prepucavanje komentarima pristalica feminizma, i sa druge strane komentarima ekstremnih pripadnika muškog šovinizma počinju blagim sporadičnim rafalisanjem sa tendencijom prerastanja u neki novi globalni rat, a onda Đoković odere nekoga sa druge strane mreže što dovodi do momentalnog primirja na ovu temu, otvarajući novu razglabalicu. Ipak, polemika na temu žena u uniformi je uvek bilo i uvek će ih i biti.

Pre pet hiljada godina u starom Egiptu bilo je žena koje su nosile uniformu. Faraon Hor-Aha je oženio svoju sestru Benerib, a pored svoje žene imao je i ljubavnicu Hent, koju je kasnije oženio, tako da je imao dve žene. Pa, bio je faraon i moglo mu se, a nije bio voljan da plaća alimentaciju. Hent je pre udaje nosila uniformu sa obeležjima koja su nedvosmisleno stavljala do znanja njen status i njenu nedodirljivost. Žene u ratnim sanitetima prošlog, pa i pretprošlog veka su takođe bile uniformisane. U novije vreme prva žena koja je provela vikend u svemiru Valentina Tereškova, takođe je nosilac uniforme sa oznakama general-majora, što definitivno dokazuje da Rusi nisu Balkanci. I Jovanka Broz je bila pukovnik JNA, ali mi ipak jesmo Balkanci jer ne živimo na gornjem Tibetu jugozapadnog Nila, gde još uvek ima krokodila.

Balkanoidno mozganje, jer takvog mozganja nema u Japanu ili Švedskoj, je, takođe, da je žena sredstvo održavanja opšteg reda i higijene u kući, ali ne isključuje mogućnost da žena lopata u mešalicu, radi u rudniku ili lepi stiropor na kućnu fasadu, da bi on mogao opušteno da gleda utakmicu uz rashlađeno pivo. Naravno, na ženi je da kupi, rashadi i donese to pivo u odmah upotrebljivom stanju. Pa, ako može da radi poslove koji nisu namenjeni ženama može da nosi i uniformu. U mnogim zemljama sveta ima žena koje su uniformisane uniformama svih vrsta, pa I policijskim. Zato se nekako nameće pitanje kome i zašto smeta da žena nosi policijsku uniformu? Da li ravnopravnost žene bezobzirno šamara nečiji ultra muški ego, ili je u pitanju samo prezentacija dokonog bolidnog razmišljanja pojedinca u cilju prikrivanja sopstvenih nesposobnosti. A možda je samo nepisano priznanje da žena nije slabiji pol, kako se smatra po nekim prastarim predrasudama koje više nisu u modi. Svi koji tvrde da je ženi mesto u kuhinji gde opušteno može da se poigrava oklagijom na više načina, nisu ni svesni koliko nisu u pravu jer su istraživanja dokazala da muška populacija ima daleko bolji smisao za pripremanje hrane od žena. Nije slučajnost da su u bukvalno svakom hotelu Las Vegasa šef kuhinje i glavni kuvar isključivo muškarci. Upravo iz tog razloga je osmanlijski sultan Mehmed peti demonstrativno odbijao da boravi u Las Vegasu, jer tamo nije bilo čednih kuvarica da mu spreme domaću sarmu umotanu na kineski način u listu deteline. Kuvarice elitnih hotela Hong Konga, su zbog posete King Konga neopozivo dale otkaz, i zaposlili su čednog Long Donga da sprema kobaju u ritmu bonga na peskovitim plažama Konga. Dakle, drage moje dame, ako imate afiniteta i mogućnosti oblačite uniforme, bez obzira na tuđe mišljenje, jer mišljenje je ipak samo mišljenje, a ne Božje slovo.

Komentari

Komentari