Foto: 
autor nepoznat

Prevrtanje

Dok su se komšnice razonodile ogovarnjem ostalih, neprisutnih članova komšiluka, bližio se momenat u kom će isrkivanje kafe okončati, nakon čega će uslediti prevrtanje šoljica. Sadržina kafenog taloga bi trebala da otkrije šta je to sudbina pripremila za ove dve dangubne gospođe.
Za to vreme, u kom je prolećno Sunce obasjavalo terasu na kojoj su dve komšinice kafenisale, u unutrušnjosti zgrade, u svom krevetu, jedan besposleni omladinac se prevrće po krevetu, čekajući momenat u kojem će ga kucanjem u vrata majka obavestiti da je doručak postavljen.
Jedan drugi stanar, stariji i penzionisan, nema tu sreću da ga na stolu obraduje doručak. Iz tog razloga, on ovog jutra prevrće po kontejneru ispred zgrade, ne bi li pronašao nešto što bi moglo biti od koristi. Međutim, prilika je takva da će skupa sa svojom pognutom glavom morati da odšeta do nekog drugog kontejnera, jer je očito, neko po ovom već prevrtao.
U jednom stanu, samohrana majka prevrće po unutrašnjosti svojih džepova, ne bi li pronašla neki zatureni novac kako bi ga dala za užinu svom sinu maturantu, koji bezvoljno prevrće po udžbeniku. Kada se ova potraga bezuspešno završi, majka će prevrtati po telefonskom imeniku ne bi li pronašla broj korisnika od kojeg bi mogla da pozajmi novac do kraja meseca.
Na klupi ispred zgrade sedi stanar koji je izveo svog psa da obavi nuždu. Sa posebnom pažnjom ovaj stanar posmatra svog starog komšiju koji pognute glave odlazi do sledećeg kontejnera. Sa žaljenjem konstantuje da će njegovo prevrtanje po kontejnerima trajati sve dok se jednog dana ne prevrne u grobu, u kojem će se, verovatno i dalje prevrtati. Zbog svega ovoga, čoveku se nešto prevrće po stomaku.

Komentari

Komentari