Foto: 
autor nepoznat

Priča o mudrom starcu i mladiću

U jednom malom mestu u našoj lepoj zemlji živeo je jedan mudar starac. Krasila ga je duga bela kosa i brada, kao i duboke bore i prodoran pogled. Živeo je u trošnoj kući i bio je poštovan od strane svih meštana tog sela. Kada bi imali neku nedoumicu i problem, meštani su odlazili kod njega po savet.
Jednog mladića iz sela morila su mnoga životna pitanja. Svakodnevno se pitao šta da radi sa svojim životom, pa je na kraju odlučio da i on ode kod mudrog starca po savete.
Mladić je zatekao starca kod kuće. Sedeo je na krevetu. Međutim, i pre nego što je postavio pitanje, starac je dreknuo iz sveg glasa:“Beži odavde!“
Zbunjeni mladić je užurbano napustio starčev dom.
U redu, pomislio je mladić nakon nekog vremena, posetiću starca neki drugi put kada bude bolje volje.
Nakon nekog vremena mladić je ponovo posetio starca, ali dogodilo se isto što i prethodnog puta. Starac je ponovo dreknuo:“Beži odavde!“
I još par puta mladić je posetio starca, ali uvek bi se isto dogodilo. Mladić je bio uveren da je starac poludeo, te je odustao od namere da od njega traži savete.
Prošle su godine i starac je umro.
Mladić koji je uporno pokušavao da od starca dobije savete danas je zreo čovek. Često razmišlja o starcu. Danas veruje da starac ni najmanje nije bio lud i da mu je zapravo dao savet, ali da ga on tada nije razumeo.

Komentari

Komentari