Foto: 
autor nepoznat

Priče iz velike i male nužde ili tako je to u životu

Nužda I

Neki pijanac je iz trgovine ukrao skupocenu flašu vina. Smestio je u nedra i istrčao je iz radnje dok je kasirka vikala:“Zaustavite lopova!“
Kasirka je dobro znala da će joj ukradeni artikl biti odbijen od plate, takva je tradicija u ovom velikoprodajnom objektu.
Pijanac i lopov, seo jeu jednom ulazu u zgradu i sljuštio flašu vina u slast.
Okrepljen, krenuo je kući. Verovanje kaže da vino svojim uživaocima poručuje:“Idi ti, stićiću te ja“, te je tako i bilo. No, nije to bio neki veliki izazov za ovu finu tekućinu, ako uzmemo u obzir koliko je pijančev hod trom i nesiguran.
Kada se napokon dogegao do kuće, pijanac je odlučio da se olakša. Učinio je to na otiraču pred komšijinim vratima, koji je, iako zamazan, želeo dobrodošlicu.
Toliki trud vinara da dođu do fantastične recepture, toliki trud pijanca da flašu ukrade i trud kasirke i obezbeđenja da krađu zaustave, završio je prosut na jednom otiraču.
Tako je to u životu. Trud često završi nepovratno proliven.

Nužda II

Mačka se dugo vrpoljila u transporteru za mačke koji je bio smešten u avionu. Avion se zaputio na kontinet na kom je macina gazdarica dobila posao. Mačka je imala potrebu za velikom nuždom, ali naviknuta na fin pesak u kojem je inače obavljala fiziološku potrebu, bila je prinuđena da trpi.
Put se dakako otegao, kako za mačku, tako i za avion, koji se zbog kvara srušio u sred pustinje.
Krici putnika i zaposlenih u avio kompaniji, koji su se prolamali kroz avion dok je padao, nije mnogo uznemirio mačku. Ona je već imala svoj problem, a to je potreba za velikom nuždom.
Za mačke se vezuje verovanje da imaju devet života, a s obzirom da je ova mačka boravila u stanu, nije imala neke posebne izazove u kojima bi svoje živote gubila. Tresak aviona o tlo, omogućio je mački, sada sa osam života, da se oslobodi zatvorenog transportera, ali i samog aviona.
Zapomaganje i kuknjava iz aviona je nisu interesovali. Ispred mace se ukazao nepregledno prostranstvo ispunjeno pustinjskim peskom.
-Kakva lepota! –pomisli mačka dok je jurcala po vrućem pesku. Tražeći pogodno mesto na kom bi mogla da se olakša, maca je trčala kao oparena. Ali, uvek joj se neko drugo mesto, neki drugi netaknuti pesak učinio kao idealnije mesto za to.
Odlazeći sve dalje u pustinju i sve dalje od mesta nesreće, mačka je naišla na kobru koja je lišila svih osam života jednim ujedom. Dok se rastajala od života (množina) maca je nesvesno izvršila veliku nuždu.
Tako je to u životu. Tražeći nešto bolje, često ostanemo bez ičega i završimo u sopstvenim fekalijama.

Nužda III

Nakon što je preuzeo svoj obračun od plate, radnik je ušao u toalet kako bi se isplakao i olakšao. Kako dušu, tako i creva.
Sedeći na wc šolji, dok je suznim očima gledao u bilans svog rada, nesretni radnik nije uvideo da, na mestu na kom je to predviđeno, nema postavljenog toalet papira.
Kada je posegnuo rukom za papirom, shvatio je da nema kraja njegovim mukama.
Radnik se primirio, ne bi li, ispred kabine, možda čuo nekog ko bi mu pomogao da se izvuče iz ovog nezavidnog položaja. Međutim, neprijatna tišina je vladala dužom wc-a.
Videvši da mu pomoći nema, radnik je iskoristio preuzeti obračun od plate kako bi se obrisao.
Tako je to u životu. Neke stvari često neplanirano završe tamo gde im je i mesto.

Nužda IV

Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari