Proročanstvo po Plotićima
Foto: 
Peter Lee

Proročanstvo po Plotićima

''Mitar je uvek dolazio proti kada bi naumio da mu nesto kaže. Tako je i sada, gleda kako sneg kopni i veli svome kumu:

- Bog hoće da kazni ovaj narod, pa usred zime pušta ljeto.

- Božja volja, kume! - uzvrati prota.

- Nije, nego je narod kvaran. Sude se dolje u varoši oko jedne kokoši i nekakvijeh korova i trnjina... Ne valja, nikako ne valja!

- A šta to ne valja, Mitre?

- Ne valja ono sto će doći.

- Nešto mi mnogo zaobilaziš - našali se prota Zaharije.

- Strah me je da ti o tome i govorim - bojažljivo će Mitar.

Malo se zamisli i kada prota reče: - Kazuj!, on odgovori:''

- Na vlast će u Srbiji doći jedan mudar, a nepismen čovek, al' će za sebe tvrditi da je učen i mahaće nekakvom 'artijom pred narod. Uz njega će vazda biti i njegova žena koja će se narodu predstavljati kao dobrotvor al' to je ljuta guja koja se u ženu pretvorila i koja će u narodnoj nesreći sebi sreću naći, al' neće on stvarno biti vladar, već njegov sin koji mu i nije sin, koji će se iza njega kriti sve dok se ne dočepa prestola, a onda će ga izdati. Lagaće i narod koji će ga voleti i predstavljaće mu se k'o da je tu doš'o da ga od bede spasi a uvaliće narod u još veću bedu i glad. 

Prepoznaće se po ukrštenim prstima i nateklim ustima. Imaće taj i mlađeg brata koji će zaboraviti svog imena i neće znati ako ga neko priupita odgovoriti kako se zove i od koga je roda.

Tu ukraj skuta lažnog vladara, u seni njegovoj, vazda će čučat' jedan polučovek poluđavo, sa urokljivim očima i šiljatim ušima i stalno će nešto naglas govoriti što će celi narod uveseljavati, jer to će biti toliko glupo da će narod iako gladan i bedan i pun čamotinje morati da se smeje.

Sa njima će još biti jedan bradati čovek koji će stalno brojati dukate koji će oni od naroda pokrasti al' ih nikad neće izbrojati do kraja i večno će ih iznova počinjati brojati, jer je od veštice tako proklet.

Biće tu sa njima i nekoliko veštica, ali ne ona što je bradatoga čoveka proklela, već neke druge. Jedna od njih će u svakoj čorbi mirođija biti i imaće duge plave kose, druga će se po nekom cveću zvati i držaće kljuć od blagajne, a kose će stalno svoje menjat', treća će stalno narod vređat' i govorit' mu kako je lenj i glup i da zbog toga ne živi dobro, i to je sve što će ona raditi.

Tu će sa njima drugar biti nekakav mali, a debeli čovek koji će stalno pevati, kud god da krenu i s kim god da se sretnu, onda jedan što će učitelje sve oterati a na njihovo mesto druge dovesti i jedan koji će na glavi nositi gnezdo od ptice, ali reči niti jedne progovarati neće i biće tu jedan što se rakije nikada napiti neće i koga niko neće moći da nađe bude li mu zašta zatrebao.
Za njihova doba velike će vode nadoći i svetla će nestati i vladaće mrak i ljudima će se zabraniti da o tome govore a oni koji progovore u okove će baciti.

Te vode što iz Morave budu nadošle piće neki žuti ljudi što su preko naše zemlje krenuli da porobe čitav svet i da njime vladaju, ali im voda neće snagu za dalji put dati, pa će oni ovde ostati otvoriće radnje po celoj Srbiji i u njima nam svašta prodavati.

Jovica Živanović

Komentari

Komentari