Foto: 
Del May

Saga o Nećacima

Ovo je saga o Nećacima. Ne, nisu to oni nećaci (sestrini ili bratovi sinovi), ovo su Nećaci kao porodica, bratstvo, pleme. Oni su skup svih onih koji su za svoga života toliko govorili "neću", da su im svi zaboravili pravo prezime i počeli da ih zovu po nadimku Nećak.

Niko tačno ne može da kaže kada je prvi Nećak rekao neću. Neki kažu da je to od pamtiveka, a neki opet kažu da se ne zna kad je počeo pamtivek, pa se ne može tačno reći kad je prvi Nećak rekao neću. Elem, Nećaci postoje i tu su među nama. Jednom sam jednog nećaka zamolio da mi ispriča nešto o njima, a on mi rekao neću. Nisam ja jedini koji ih je nešto pitao ili zamolio pa dobio odgovor neću.

Počeo sam tako da se raspitujem kod drugih ljudi, koji su imali ovakve ili onakve kontakte sa njima i svakakvih sam se priča naslušao. Jedan mi je pričao da je čuo da je bio jedan Nećak koji nije hteo da se rodi. Došlo vreme da izađe iz majčine utrobe a on neće. Neće i šlus. Ko veli, što da se rodim pa da me posle teraju da umrem. Meni je ovde dobro i bolje ne tražim. Legenda kaže da je mati sa njim bila trudna osamdeset I devet godina. Kad su neki ljudi pokušali da doznaju da li se taj ikad rodio, na pitanje jednom Nećaku: "Hoćete li nam reći šta je bilo sa onim Nećakom što nije hteo da se rodi?", dobili su odgovor, neću! Jedan drugi čovek mi pričao da je bio jedan Nećak koji je sušta suprotnost ovom što nije hteo da se rodi. Naime, on nije hteo da se nerodi, pa se rodio. S njim je međutim problem nastao kasnije, kad je došlo vreme da se umire, on rekao neću. Neće ni da čuje. Sv. Petar ga više puta pozivao, ali on neće. Posle se Sv. Petar naljutio pa rekao: "Neću da ga zovem." I ko zna da li bi taj Nećak ikad umro da se jednom nije prevario i rekao: "E, sad neću ni kako ja hoću." A neću i neću daje hoću, pa je taj Nećak umro, jer nije poznavao matematiku. Kad se pojavio gore kod Sv. Petra, ovaj nije hteo da ga rasporedi u raj ili pakao. I tako je taj Nećak ostao negde u nekom hodniku koji ne vodi ni tamo ni ovamo. Kažu da je na taj način Sv. Petar hteo da pošalje poruku ostalim Nećacima da se ne kurče previše, jer će završiti u hodniku koji ne vodi nikuda.

Jednom sam naišao na jednog koji mi je pričao da je to nećanje kod Nećaka samo po muškoj liniji. Muški neće, ali žene im zato hoće i to je nastalo onda kad se neki Nećak dosetio da, ako im žene ne budu htele, ostaće bez potomstva, pa su onda doneli odluku da žene hoće. I sad im žene hoće i sa komšijama. Pita neki komšija Nećakinju: "Jel hoćeš?", a ona kaže: "Hoću, što da neću." Ali, neki smatraju da je to podvala i da Nećaci na taj način šire svoj uticaj, jer ako neka Nećakinja zatrudni sa komšijom koji nije Nećak, rodiće dete koje je pola Nećak, a posle je dovoljno da ga prvi put nauče da kaže neću i on će postati njihov.

Raspitujući se o Nećacima saznao sam da su oni u nekom srodstvu sa Ćeranima. To su oni što se ćeraju. Nećaci i Ćerani su ustvari dva plemena istog naroda. Jedni bi da se ćeraju, a ovi drugi neće. I što ovi više hoće, to ovi više neće. I žive jedni pored drugih i zavise jedni od drugih, ali ne mogu jedni sa drugima.

Nećaci imaju svoju hijerarhiju. Na čelu je Nećak svih Nećaka. To je onaj čije neću ima posebnu težinu. On kad neće to ti je tvrđe od mermera. On čak neće da bude glavni Nećak, ali ga ostali Nećaci drže za glavnog i neće drugog vođu, bez obzira što on neće. I svi se pitaju kako neko može da bude glavni među onima koji neće, kako ih na bilo šta privoli kad oni ništa neće? I tu opet dolazimo do matematike, jer kao što minus i minus daju plus, tako neću i neću daje hoću. Pa tako, ako vođa Nećaka hoće da postigne nešto on pita svoje Nećake: "Jel tako da sutra nećete da idete da orete njive?" A oni svi uglas: "Nećemo!" I odu da oru. Da ih je pitao jel hoćete da orete, oni bi rekli nećemo i njive bi ostale neuzorane.

Osim vođe, Nećaci imaju i svoje nećologe. To su oni koji se bave naukom o nećanju. Oni su ti kao neka Nećološka akademija nauka, koja proučava kad gde i kako treba reći neću. Oni znaju da se od neću može dobro živeti i zato gledaju da što dublje proniknu u nećološku prirodu čoveka. Osim nećološke akademije nauka, Nećaci imaju i svoju službu bezbednosti. To su oni koji prate da li neko od Nećaka, nekad, negde, nekom, kaže hoću. Ako se i utvrdi da taj postoji, nećački agenti bezbednosti (to su oni što nose dugačke kožne kapute) odmah hapse izdajnika i odvode ga na neko golo ostrvo i teraju ga da presipa pesak iz šupljeg u prazno. Teraju ga tako da presipa sve dok ne napuni sve šuplje posude. A kad napuni šuplje, onda ga teraju da i one prazne moraju biti pune. Nakon što ih prevaspitaju, ti posrnuli Nećaci se toliko zanećaju da neće da napuste golo ostrvo i kad im istekne kazna. Kažu, lepo im je to presipanje iz šupljeg u prazno i neće da se vrate kućama.

Naravno, o Nećacima ima još mnogo toga da se piše, ali ja sad neću. Neću, pa da me molite! Neću, jer mi i deda nije hteo! Neću, jer mi se može! A među nama rečeno, ovi u crnim kožnim kaputima samo čekaju da vam kažem hoću, pa da me odvedu na golo ostrvo, da presipam iz šupljeg u prazno, a ja neću!

Milorad Vujnović

Komentari

Komentari