Foto: 
autor nepoznat

Satirične pričice Želeta Jovanovića

Pomešanost

-Direktore, oprostite, ali moram da vas pitam. Hoće li uskoro biti plata? – upita radnik lomeći svoje prste.
-Nažalost, ništa od toga. Moja kosilica za travu je u kvaru. – kao iz topa reče direktor i poslodavac radniku.
Zbunjeni radnik je neko vreme netremice posmatrao svog poslodavca, pa uz mucanje upita:
-Op...oprostite, ali kakve...kakve veze ima vaša kosilica za mojom platom?
-A plata....ahahaha! –grohotom se nasmeja poslodavac - Oprosti, pomešao sam izgovore. Baš sam jutros rekao komšiji, kada me je pitao da mu pozajmim kosilicu,  da to nije moguće zato što u poslednjem kvartalu nismo bili najprofitabilniji.

Dva načina

-Postao si uspešan biznismen. Počeo si od nule i stekao si pravo bogastvo. Svi ti se u našoj mnogobrojnoj familiji divimo zbog toga. –reče rođak biznismenu koji je ovim hvalospevom želeo da odobrovolji uspešnog biznismena kako bi, očito, od njega tražio neku uslugu.
-Da, da...moj put je bio trnovit, ali bio sam uporan. Radio sam od jutra do sutra kako bih stekao sve ovo što danas imam. – reče biznismen, ne krijući svoje oduševljenje samim sobom.
-Pa koja je tajna tvog uspeha? – upita rođak glumeći zainteresovanost.
-Vidiš. Postoje dva načina da se čovek obogati. Naravno, oba načina zahtevaju posvećenost. Jedan način je pošten, dok drugi to baš i nije. – reče biznismen.
-A koji je to pošten način? – nastavio je sa propitivanjem rođak, čekajući pravi trenutak da traži uslugu.
-Ne znam. – kratko odgovori biznismen.

Hvatanje

Na jednom predizbornom skupu, na bini su se okupili čelni ljudi jedne uticajne političke stranke. Jedan za drugim smenjivali su se za mikrofonom, obećavajući okupljenom narodu sve ono što se inače obećava na takvim skupovima.
Ispred bine se sakupio brojni svet, aplaudirajući političkim kandidatima.
Međutim, u toj masi pojavio se i jedan poluprofesionalni džeparoš koji je želeo da iskoristi situaciju kako bi sebi obezbedio materijalnu korist. S obzirom da nije bio previše vešt, njegovu ruku u svom džepu osetio je čovek kojeg je džeparoš odabrao za svoju žrtvu. Nastalo je komešanje, džeparoš koji je primećen u svom nezakonitom poslu nastojao je da pobegne sa mesta zločina.
-Drž’ te lopova! –uzviknuo je čovek koji je pukom srećom primetio džeparoša.
Nekolicina okupljenog naroda ispred bine je u tom momentu počela da beži, dok su sa bine u tren oka nestali svi politički kandidati.

Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari