Foto: 
Christian Guthier

Slažem se, ali nisi u pravu

Srbin ti je čovek na svom mestu, pripadnik jednog on najboljih naroda na svetu. Čuj jednog od – najbolji, bre! Gostoprimljiv i pun poštovanja, veseo i komunikativan, dobronamerni šaljivdžija, miroljubiv čovek. Eto, to ti je jedan prosečan, savim običan Srbin.

Ali pazi, moraš da znaš pravila ponašanja, što je važno da bi te Srbin zavoleo. Dok se osmehuješ i klimaš glavom, sve je u redu. Ne pokušavaj ni po koju cenu da kažeš svoje mišljenje, naročito ako se razlikuje. Srbin to ne voli. Ako pokušaš i da odbraniš svoj stav, ako ne odustaneš na vreme, zaboleće te vrat, jer će te obavezno obgrliti u pokušaju da ti objasni gde tačno grešiš. Ako još pokušaš da se izmigoljiš, ako si neka seka Persa i osećaš se neprijatno kada ti u energetskom polju neprirodno blizu boravi nepoznata osoba i diše u facu, onda „nisi ti za ovde“.

Ako ipak braniš svoj stav, ne zanosi se činjenicom da je to konstruktivna rasprava. To je za Srbina svađa. I nemoj da se raspravljaš, čuješ li? Ćuti i klimaj glavom kao svaki pravi dobar prijatelj.

Gostoprimljivi Srbin uvek brine da su mu gosti siti i da dobiju sve što ima da im ponudi: „’Ajde jedi. Nemoj tu da mi mrljaviš. Aj da ti sipam još jednu. Ma, samo još jednu, čoveče. Ih, što si kao neka žena. U kuću si mi došao, a odbijaš mi rakiju. Nemoj tako, ne valja se. ’Ajde još jednu. Jedi to meze!“

A što Srbin voli i uvažava strance! Pa to je prosto neverovato.

„What’s your name?“„Ljubiša."

„Lubisa!“

„Ljubiša.“

„Ljubsa!?“

„Ljubiša.“

„Lubidza?“

„Ljubiša“.

„Sorry, your language is so dificult."

"Lju-bi-ša“

Pola sata kasnije: „Jao, što ti je glup, ovaj, gde ga nađe? Jel’ sigurno ne razume srpski? Nego,’oćemo još po jednu turu? Konobar! Gde mi ode ovaj tvoj stranac? A tu si. ’Ajde prijatelju da te naučim da govoriš kako treba. Reci Ljubiša.“  

Srbi su ti narod koji prati trendove u savremenim društvenim tokovima.

„Šta? Nisam čuo. Kakva mi je komunikacija potrebna?“

„Asertivna.“

„Ma jok, nija agresivna, nego ja tako malo glasnije pričam.“

Srbija je zemlja u kojoj je svima dozvoljeno da govore. Ali, da odgovore? E, to je isto dozvoljeno, ali nije preporučljivo. Ako ipak odlučiš da odgovoriš u skladu sa svojim mišljenjem, a ne sa govornikovim, tu ti već preporučujem asertivni pristup. Srbin razume kad si prema njemu asertivan. Nemoj da se uznemiriš ako je on prema tebi agresivan! On to tako spontano, Srbi su takav narod – emotivan.

Jesam li nešto propustio? A da. Srbin psuje; tako da ti se zaledi krv u žilama u zavisnosti od toga koliko je inspirisan i šta mu je predmet seksulne radnje. Jer, seks je tema svake srpske psovke, samo se menjaju subjekti. A tu se već nazire i maštovitost i poetičnost dobrog finog prosečnog Srbina. Hoće Srbin i da prokune, pa se ti misli gde ćeš da nađeš babu da te otklapa.

Pravi Srbin ne zna za pasivnu agresiju. To se u srpskom jeziku zove podjebavanje. Mizoginija je prisutna samo u okvirima uže porodice pod definicijom: „Marš u kuhinju da ti ja ne bih ustao“. Politička promućurnost i beneficije demokrtije poznati su kao preletanje.

Svaki Srbin je vrhunski sportista, jer svi smo mi Novak Đoković. A svaki Srbin je i priznati inteletualac, jer svi smo mi Tesla. Umetnički nismo nešto jaki, jer jebo te ona gola Avramovićka, nas samo bruka po svetu, a i iz Crne Gore je. Nemam više vremena da nabrajam, ograničili su mi broj reči u tekstu.

A i osećam, poštovani čitaoče, da se već uveliko ne slažeš se sa mnom. Smatraš da ništa od navedenog nisam dobrim primerom pokazao u tekstu? Sad me psuješ, a ako ne cinično se smešiš. Pitaš se ko je ovaj što mlati tu nešto bezveze? Pade ti na pamet Arčibald Rajs? Dodaješ me na listu mrzitelja Srba, samo što sam ja još gori, jer sam naš.

Nego, ko si ti, majke ti, da mi tu popuješ šta ću ja da pišem. To je najgluplja stvar koju sam čuo u životu. Valjda ja znam. Nećeš ti da mi ocenjuješ članak? Ma, da se nosiš ti sa svojim ocenama... (Vrati se na deo o psovkama.)

Nego, žurim. Aj u zdravlje. Svrati na rakijicu kad imaš vremena da se lepo ispričamo kao ljudi. I ne najvaljuj se. Srbi smo. Naši smo. 

Ljubiša Boretov Nikšić

Komentari

Komentari