Foto: 
jasohill

Šljaka ili smrt part III

Uvijek sam, a nikad do kraja
Večer u gradu ti donese neki lijek
U nekom kutu gdje samoća se zbraja ...

Uvijek s malo, premalo para
Kad upale se svjetla, ode dim
A miris noći opet postane stvaran
Ko mnogo puta do sada
On sanja
Kako beskrajno pada ...

Bilo je rano jutro tada kad je ostavio sve
čulo se samo kako ptice pjevaju
Onda je stajao još dugo s druge strane ulice
Pustio suze da se same slijevaju ...

Ja bi mogo da mogu
Ja bi znao da znam ...
Ja bi mogo da mogu
Ja bi znao da znam ...

HAUSTOR - Bi Mogo Da Mogu

*****

Došao je i taj dan. Doduše, ovoga puta lep i sunčan. Izgledao je, baš, kao dan koji ti govori da će se desiti nešto lepo. Skoro letnja temperatura, cvrkut ptica, zelene krošnje drveća i veseli žagor dece bili su savršen privju da tako nešto i bude. Ali, jebi ga. Opet na Biro. Kako brzo prođe 3 meseca kad ne misliš na njih. Moram da odem, lično da se “zapljunem”. Sve po zakonu. Bez obzira koliko mrzim da se bakćem i gubim vreme sa poslovično nesposobnom državnom administracijom, na neki potpuno perverzan, gotovo sado-mazo način imam taj fetiš šalterskog maltretiranja. Koliko god da me komunikacija sa činovnicima iznervira i smori, sa druge strane ima tu neki fini montipajntonovski šmek koji mi, onako u pozadini, bude simpatičan, pa me čak i natera da se nasmejem sopstvenoj lošoj karmi.

Slika ista kao preslikana od prošlog puta. Šest šaltera, a jedan službenik koji radi. Sva sreća, pa nema gužve. Izgleda da su nezaposleni ovaj dan odlučili da provedu u prirodi. Čekam da stariji gospodin završi, da ja stignem na red.

„Dobar dan“ - rekoh uz, sad već standardni osmeh broj 6, poznatiji kao šalterski osmeh  – „ došao sam da se redovno javim, zbog produženja  na evidencionom kartonu.”

 „Gospodine, dajte mi ličnu kartu, radnu knjižicu i evidencioni karton“ – reče mlađi lik koji je sedeo s druge strane šaltera, istim onim glasom kojim ti pandur saobraćajac, posle salutiranja, traži vozačku i saobraćajnu.

Sve predadoh po naređenju, u nadi da ću ovaj put moju kvartalnu obavezu završiti brzo, ekspeditivno, ako je moguće bez komplikacija.  Lik ukuca moj matični broj u bazu, pa se malo se duže zagleda u monitor.

„Gospodine, ja ne mogu da Vam overim evidencioni karton. Morate u kancelariju 7, kod vašeg savetnika. Tamo završavate overu. Sledeći, molim“.

U sebi pomislih da kod ovog ni 20 evrića ne bi odradilo varijantu “a jel‘ možemo da se dogovorimo”. No, šta je, tu je. Kanelarija broj 7. Ispred nema nikoga. Kuc-kuc, dobar dan. U kancelariji dve službenice. Jedna sedi u stolici ispred monitora, druga sedi na ćošku stola, sa burekom/nekim masnijim pecivom u rukama.

“Sačekajte ispred” – bilo je sve što sam čuo.

Posle nekog vremena provedenog u “blejanju ispred kanca”, vrate se otvoriše, a moja savetnica mi pokretom ruke pokaže da uđem i sednem. Nakon predaje dokumenta i unošenja mojih generalija u sistem, započe konverzacija.

“Recite mi šta ima novo?”- reče simpatična savetnica, valjda pokušavajući da probije led.

“Pa valjda Vi to meni treba da kažete?” – pokušah da budem duhovit, mada još uvek ne shvatam da je ona skroz ozbiljna. Verovatno se nadala da sam sam našao šljaku, pa da može da me skine s grbače. A još kad bi znala da sa mojim birokratskim dogodovštinama smaram ljude koji, nekim čudom, čitaju moje onlajn tekstove…

“Vidim, imate decenijsko iskustvo rada u bankarskom sektoru. Znate, mi nažalost, nemamo da Vam ponudimo poslove tog tipa. Eventualno neku administrativno-tehničku poziciju. Mada i to slabo. Za takva mesta nam poslodavci, uglavnom, traže osobe ženskog pola.”

“Zar mu to ne dođe neki oblik diskriminacije?” – pokušah da zadržim ozbiljan izraz lica, iako mi je u glavi idealna kandidatkinja rasna plavuša do 25 godina u dimenzijama 95-60-95. Nisu ni ti poslodavci sisali vesla. I ja bih takvu, odmah zaposlio.

“Znate, trenutno su aktuelni IT-jevci, građevinci, konobari i…” – nastavi da priča, kao da nije konstatovala moju opasku, a meni ispred očiju flešbek scene iz filma Oktoberfest, razgovor koji Zoran Cvijanović vodi sa službenicom zavoda za zapošljavanje (obavezno pogledati).

“I viljuškaristi”- samo se nadovezah na njeno izlaganje.

“Tačno tako, da imate sertifikat za upravljanje viljuškarom, sigurno bi ste našli posao. Ovako, za Vas nemamo ništa u ponudi. Dajte da Vam overim karton, pa ako se ne snađete, vidimo se za 3 meseca” – sada ona pokuša da nabaci osmeh broj 6.

“Nadam se da se ne vidimo, ali nažalost znam gde živim” – pomislih naglas.

“Doviđenja i srećno” – bilo je sve što sam čuo iza leđa, pre nego što sam zatvorio vrata i otišao.

 Mladen DJomla Kostić

Komentari

Komentari