Foto: 
autor nepoznat

Srbija športferajn

Još od pamtiveka je samozvani intelektualac u odnosu na druge vrste smišljao razne igre da bi ubio malo dokolice čekajući neki pristojan plen, pa je tu misao podelio sa drugim lovcima kuglaške lige, a i snukerašima koji su ustanovili da igra sa štapom i dve kuglice može  biti veoma zabavna. Neki kažu da je u žaru lova tu zabavu ponekad brutalno prekidao sabljozubi tigar, ali za nauku se vredi žrtvovati. I tako je vremenom kliker prearstao u fudbal, a noga i ruka su počele da glume štap, posebno za glave koje su fundamentalno fudbalizovane u datom trenutku. Ali, koga je uopšte briga jer je zabava do bola u toku, a nema smisla prekidati je. Antički Grci su imali organe za organizovanje igara posvećenih bogovima, čiji su repertoar uglavnom popunjavali atletika i borilački sportovi. U antičkom rimu su igre bile drugačijeg karaktera, tako da je život takmičara često zavisio od količine prikupljenih lajkova.

I u današnje vreme najpopularnije su igre sa loptom svih oblika, a ligaška udruženja Nigerije su otkrila da je čak i pak okrugao iz ptičje perspektive. Bejzbol u Srbiji nije baš nešto posebno zastupljen, verovatno zato što niko ne bi voleo tako brutalno ophođenje prema svojim lopticama. Uprkos tome, fudbal predstavlja sasvim drugu priču jer emocije koriguje novac kojeg nikada nije dovoljno. Pozitivan obećavajući utisak ostavlja veličina fudbalske lopte, koja je štedljiva tek toliko da je vide navijači sa tribina. Sreća u televiziju, koju ćeš morati da plaćaš, pa čak i ako nemaš televizor. Ako se usudiš da nemaš televizor, država ti dodeljuje nevidljivi televizor sa lepo vidljivim računom za gledanje kanalisanih emisija na nevidljivom televizoru. Ako uzmemo u obzir kvantitet i kvalitet fekalija koje se emituju, ovu državnu kalkulaciju možemo smatrati još jednim šamarom kućnom budžetu u realnom rijalitiju našeg postojanja. Ali, fudbal je fudbal, i sve podnete žrtve su opravdane.

Košarka i odbojka u sferi interesovanja ljubitelja sportova imaju daleko višu poziciju od skijaških disciplina i boba, a pristojnu pažnju privlače tenis i vaterpolo, sportovi koji našu zastavu stavljaju na visoku poziciju u svetu i okolini. Kao i svugde u svetu visko rangirani sportovi su se pretvorili u biznis raznih žanrova, dok se pravi sportski događaji događaju na uličnim utakmicama neregistrovanih lokalnih uličnih klubova. Ponekad su navijačice toliko vatrene da ispeku roštilj koji se teško podnosi bez piva, tek da se malo proslavi prijateljska ulična utakmica, a posebno u naseljima gde ni interventna ekipa sportskog društva ’’Ulični pandur’’ nerado ulazi. U slučaju nužde svih oblika takva naselja se bombarduju bagerima nacionalnog spasa stvarajući pogodan teren za neki luksuzni tržni centar ili grad na vodi, pa su i ovde sve žrtve opravdane.

Komentari

Komentari