Foto: 
autor nepoznat

Suparnici i suparnice

M. je posumnjao da ga supruga vara, pa je angažovao privatnog detektiva da to istraži. Sedam dana kasnije njegovom iznenađenju nije bilo kraja kada je saznao ko je njen ljubavnik. Ispostavilo se da je to gospodin V. Suprug S. sa kojom je M. bio u dugogodišnjoj vezi.

M. prvi put u životu nije znao šta da radi. Ako supruzi prizna da je u vezi sa ženom njenog ljubavnika, povrediće je, budući da zna koliko bi to ona teško podnela. Ako kaže svojoj ljubavnici da je njen muž u vezi sa njegovom suprugom, poludeće, i ne zna kako će se to završiti, poznavajući njenu strastvenu i osvetoljubivu prirodu. Na kraju je odlučio da potraži muža svoja ljubavnice i pokuša da s njim napravi fer dogovor. Bio je siguran ukoliko nastave ovako, da će se njihov slučaj završiti tragedijom.

M. se ponadao da je taj gospodin V. razuman čovek, pa možda i nađu način da raspletu ovo ljubavno klupko bez težih posledica po obe strane. Pozvao ga je telefonom i nekoliko dana kasnije njih dvojica će se sresti u jednom kafeu u centru grada. Bez imalo okolišanja, M. je svom suparniku rekao kako ne mora pred njim da se pretvara, već će najbolje biti za obojicu da igraju otvorenih karata. Gospodin V. nije imao ništa protiv, i M. mu je  saopštio kako već neko vreme zna da je on ta osoba sa kojom je njegova supruga u vezi, a potom je, izvinivši se zbog neprijatnosti koje će gospodin V. morati da čuje, izneo i detalje o svojoj dugogodišnjoj vezi sa njegovom suprugom. Gospodin V. nije bio iznenađen onim što je čuo, ali i nije imao kud, pa je priznao kako je zaveo N. pošto je saznao da ga supruga vara sa izvesnim M. – koji sad sedi preko puta njega i upija svaku njegovu reč – i kako je saznavši za njihovu vezu, rešio da im se osveti. Napravio je stotinu planova kako to da izvede i stotinu prvi je upalio. Ali ubrzo se zaljubio u V. a i ona u njega, i on nije bio u stanju da joj prizna kako je sve počelo izneđu njih, a još manje je bio kadar da je ostavi. Niti je smeo da prizna svoj supruzi kako ima švalerku, a pogotovo o kojoj osobi je reč, strahujući da će, nakon tog saznanja, ona napraviti neko čudo.

Iako nisu imali razloga da preterano veruju jedan drugom, suparnici su nastavili da se viđaju s vremena vreme, sve više postajući svesni kako ključevi njihove sreće nisu u njihovim rukama. Uz čašicu su se i sprijateljili. No kako to obično biva kad prijatelj prijatelju spava sa ženom, pre ili kasnije moralo je doći do razmirica. Jedne pijane večeri žestoko su se potukli i obojica završili u bolnici. Tako je stvar konačno izbila na videlo i na potezu su bile njihove supruge.

Sledećeg jutra, kada su im došle u posetu, nisu jedna drugu počupale za kosu, nisu se ni sprijateljile. Saopštile su svojim muževima kako hoće da se razvedu i otišle svaka na svoju stranu.

Komentari

Komentari