Foto: 
Jeroen Mirck

Svašta nešto (deseti deo)

Oduvek je čovek voleo da se igra kuglama i štapom, jer takva igra daje mnogo mogućnosti i neviđen užitak. Zato je izmislio igru sa nekoliko kugli i štapom, koju je igrao na uokvirenoj površini, sa nekoliko rupa na zemlji. Tek mnogo kasnije je tu igru preselio na sto sa brzom ili sporom čojom, kuglama od slonovače i štapom od nekog kvalitetnog drveta.

U poslednjih stotinak godina igra je dobijala nova pravila, pa je čovek bio prinuđen da osmisli više igara na istom principu. Naravno, modu novih pravila pratila je raznolikost veličina stolova, pa i kugli. Štapovi su u principu ostali isti. Ekspanzija ove igre doprinela je da se bilijarski igra na svim socijalnim nivoima društva, u velelepnim vilama, ali i u usputnim drumskim kafanama. Organizuju se razna takmičenja i turniri, sa manjim ili većim dobicima, pa i svetsko prvenstvo u snukeru, gde Roni O’ Salivan nema nameru da siđe sa prestola. Snuker je inače potekao iz Indije, u drugoj polovini 19-og veka.

Poznati svetski naučnik našeg porekla, Nikola Tesla, je jednom prilikom izjavio da je bilijar igra sa daleko više kombinacija od šaha. U to vreme verovatno nije igrao ni bilijar, a ni šah, jer je bio zauzet konstrukcijom bežične električne stolice. Obzirom da se nije ženio, postoje indicije da je povremeno igrao džepnu varijantu bilijara, usput razmišljajući o transportu struje u kantama.

Skoro da nema balkanske kafane u kojoj se ne igra bilijar, iako balkanske kafane imaju svoja pravila igre gde nije dovoljno biti dobar igrač. Pored osnovnih pravila, veliki broj poena i sigurnu pobedu donosi pogodak protivnikovog čela bilijarskom kuglom. Ovom potezu prethodi veća količina pošljemane rakije koja podiže ego igrača do neke druge galaksije. Kafanski bilijarski štap mora biti posebnog kvaliteta, jer mora hrabro da podnese bliski susret sa nečijom glavom ili leđima. Ako u kafani ima i lakših devojaka, zaposleni u urgentnom centru i lokalnoj policiji se neće dosađivati na radnom mestu. Zato se u kafanama i kafićima prave šankovi da bi konobar i devojke imali gde da se sklone kako ne bi primili po tamburi. Poželjno je da pod šankom konobar ima štekovanu lovačku pušku skraćenih cevi, za svaki slučaj. Ukoliko se u kafani okupljaju nežni bajkeri, koji su inače fini momci, lokal bi trebao da ima Kasko ili Lojd osiguranje, jer posle njih lokal postaje muzej destrukcije.

Vole i devojke da se igraju kuglama i štapom, pogotovu ako je štap dugačak, debeo i čvrst, a nije drven. Kugle ne moraju biti savršeno okrugle i dve su sasvim dovoljne za uvod, razradu i zaključak igre. Neznatna razlika između ženskog i muškog snukera je u tome što se u ženskom snukeru u rupu ubacuje štap, a ne kugle. U ženskom karambolu u rupu se ubacuju i štap i kugle, što dovodi do kombinacije posebnog užitka i pravila prirode. Posebnu preciznost i lakoću ubacivanja omogućuje uvek nova gumica koja prekriva čitav štap iz bezbedonosnih razloga. Gumice mogu biti raznih boja i oblika, pa i aromatizovane. Priča se da će se uskoro na tržištu pojaviti modeli omotani bodljikavom žicom koje će zahtevati posebno rukovanje i time sprečiti iščašenje zgloba prilikom ubacivanja. Dakle, štap u ruke i zabava počinje.

Komentari

Komentari