Foto: 
British Museum

Svašta nešto (dvadeset prvi deo)

Homer, putopisac, istoričar, pevač, doktor paparaco nauka, napisao je Odiseju po uputstvima Odisejevim i uputstvima boginje Atine. Pustolovine koje je Odisej savladao smeštene su u četrdeset dana, i opisuju Odisejev povratak iz trojanskog rata. Kod kuće ga čeka verna Penelopa, koju su razni prosci smorili do bola, pa je vreme ubijala proizvodnjom tkanine za Odiseja. Da bi ubila dosadu u pojam, otkačila naporne prosce i malo razvukla vreme, ono što je danju stvorila, noću je skenjala. Da bi izbalansirao mir u svetu, Homer prikriva mnoge istorijske detalje, ali kao i u španskim serijama pravda na kraju ipak pobeđuje...

11. pevanje sa Motorhedom u pratnji, opisuje Odisejev boravak u svetu podzemlja. Tamo obavlja prijatno ćaskanje sa svojom pokojnom majkom Tiresijom, kao i mnogim grčkim herojima onog vremena. Majka Tiresija ga je savetovala da prinese neko žrtvovanje bogovima, pri čemu je posebno istakla boga Posejdona, koji je zapenio od ljutine na Odiseja, jer mu je Odisej oslepeo sina, kiklopa Polifema. Naravno, Odisejev prodoran pogled bio je dovoljan da Homer ne spomene Posejdonov gnev zbog Kalipse, koju je Odisej popunjavao i dopunjavao kad god je bilo prilike. A, bilo je. Odisej je poslušao majku i bogovima je žrtvovao nekoliko vrabaca, pola šake crvića i dve šake buva, koje je pokupio od članova svoje ekipe.

12. pevanje uz tišinu i Odisejev glas, priča o Odisejevoj priči kako je strpao nešto u uši svoje posade, i vezao se za jarbol, da bi eskivirao misteriozne nimfe Najade, bića sa ženskom glavom, ptičjim telom i zmijskim nožicama sa papcima. Dalje se parla o neverovatno alavim nemanima, Scili i Haribdi, koje je uspeo da izbegne. O Scili se zna da je čudoviščić, čiji je ćale morski bog Forkid (4 kid). Njen posao je bio da dočekuje brodove i pohasa mornare. O Haribdi se ne zna ništa, i dobra je samo za kvorum. Homer ne beleži povremene brze i jebitačne akcije boginje Atine, koje pristojno olakšavaju Odisejevu turneju. Zatim se navodi da je Odisej naredio posadi da žrtvuju stoku boga Helija Hiperiona, ali ga je posada blago odjebala, zbog čega se Zevs, sa kojim se nije zajebavati, predrkano nadrkao i poslao je munju od čak 26 kilovata, razvalio im brod, a posadu poslao u večna lovišta predaka.

13. pevanje i Adrijano Ćelentano pevaju o Odisejevom povratku na Itaku. Povratak je bio ekstremno diskretan, bez crvenog tepiha, bez pompe i publike. Došao je tiho i ušao u legendu. Uvek prisutna boginja Atina mu je plasirala dojavu sa uputstvima za dalje akcije, pa je ubrzo Odisej izgledao kao pripadnik specijalne prosjačke jedinice na terenu. Tako zverski maskiran, po poslednjem modnom kriku, prošetao je nogare preko sedam mora i sedam gora, preko Singapura i Portorika, pa lajkovačkom prugom do svog svinjara Eumaja. Uvek spremna da ga zaštiti, boginja Atina je Odiseja pratila u stopu, a kao dodatno obezbeđenje angažovala je dve Dart Vejderove divizije.

14. pevanje sa horom vrtića Ciciban Autoban, opeva svinjarevo mišljenje o Odiseju, koje Odisej sluša, i zadovoljan vernošću svog svinjara, obećava svinjaru Eumaju da će mu se gazda ubrzo vratiti, i nagoveštava da će Eumaj po gazdinom povratku biti postavljen na mesto ministra kulture. Tako je dokazao Marfijev zakon da se istorija ponavlja, jer par hiljada godina kasnije, u jednoj zemlji severno od Grčke, neki svinjari i mnoge svinje zauzeće ministarske fotelje. Odisej svoj identitet i dalje drži u strogoj tajnosti, a boginja Atina je malo skoknula do Telemaha, i napravila sa njime neki dil.

15. pevanje sa Borom Čorbom uz riblji paprikaš sa svinjetinom govori o Eumajovoj autobiografiji, koju Eumaj sa uredno popunjenim si-vi obrazcem, servira Odiseju. Zajedno su uživali krkajući ćevape zalivene tokajcem. U međuvremenu, boginja Atina upozorava Telemaha da Penelopini prosci žele da ga roknu, pa mu daje naredbu da stigne kući, i uputstva kako da to postigne. Direktno upozoren od boginje Atine, Homer ne spominje da je boginja Atina prošla teren pre Telemaha, pri čemu je neke Penelopine prosce upoznala sa kosačem, i poslala u istoriju.

Ima još da se spika o ovome, ali neki drugi put...

Komentari

Komentari