Foto: 
Michael Carer

Svašta nešto (trinaesti deo)

Razni vidovnjaci i proroci su hiljadama godina unazad prognozirali razne smakove sveta, ali svet je i dalje tu oko nas i u nama, nesmaknut. Postoji neka povezanost između proroka i njihovih proročanstava, na šta ukazuje nedokazana činjenica da su proroci živeli veoma skromnim životom, skoro jadnim, jer nisu uplaćivali tikete za sportsku prognozu, pa nisu imali ni dobitak. A možda nisu ni znali da su proroci.

Proroci su smak sveta opisivali veoma maštovito, u zavisnosti od vrste opijata koji su koristili, ali u svakom slučaju, svet će biti smaknut. Na prvom mestu top liste svetosmaknuća je verski rat između belih i crnih mrava, gde će izrazitu dominaciju imati mravojedi, a žuti mravi će opstati do kraja žurke. Nuklearni rat koji će zbrisati našu mravlju populaciju, predviđan još pre nekoliko hiljada godina, imaće za posledicu da na našoj smaknutoj planeti ostanu samo dva mrava, mrav Putin i mrav Klinton. U konačnom obračunu na koralnom ostrvu, mrav Putin će upucati mrava Kliću i proglasiti suverenitet planete pod ortodoksnom zastavom arapskog Vatikana. Ali, kao i u španskim serijama, u jednom trenutku dolazi do neverovatnog preokreta, gde će se mrav Vučko izvući iz Klintonovog dupeta, i onako hrabro, u svom stilu, s leđa će upucati mrava Putina. Postaviće svoju zastavu, i uzviknuće Srbijaaaaa do Tokijaaaa, preko Paragvajaaa-ja-ja-jaja, ali toliko glasno da će stvoriti blaži zemljotres, zbog čega će mu jedna cigla sa ruševina pasti na glavu, i to će biti konačni kraj mravovanja. Postoje i predviđanja da će herojska cigla postaviti svoju zastavu i proglasiti planetu galaktičkom ciglanom, a sunđer Boba će zameniti cigla Bob, ili neki blokčić, Bob.

Velika vatra je na drugom mestu, a predviđa veliku kamenčinu, zafrljačenu iz dalekog nam svemira, a koji će se nemilosrdno spičiti u Zemlju i ponovo pobiti dinomravuse. Dobar deo mrava, koji neće direktno pazariti po tamburi, riknuće od stresa ili strave. Manji deo koji opstane po nekim bunkerima, posmatraće ovaj vatromet uživo, a uživaće u blagodetima preostalog dela planete, kada se slegne prašina i sunce ponovo bude vidljivo. Dugoročna predviđanja kažu da će se ovaj scenario ponoviti kroz nekoliko milijardi godina.

Treće mesto smakovizije pripada otapanju leda sa polova planete, i još jedan je predvidak našeg veličanstvenog kraja. Pojedini proroci su prognozirali da će od velike količine slane morske vode, uz dodatak adekvatnih začina, pametniji mravi pokušati da naprave mnogo riblje čorbe, koju će pojesti i tako smanjiti nivo vode. Dake, neki će se podavite, a mi koji ostanemo, naplaćivaćemo boljim ribama posete podvodnim turističkim destinacijama. Neki drugi proroci predviđaju da će se veliki Štrumf smilovati i dati nama mravima škrge, pa će nama mravima biti svejedno da li su naselja potopljena ili ne. Ali, to onda ne može da se klasifikuje u smak sveta. Ma, di ne može. Sve se može kada neko drugi hoće, a samo će ćaknuti biti smaknuti. Živi bili, pa videli, a dotle čitajmo proročanstva drugih i servirajmo svoja.

The kraj

Komentari

Komentari