Foto: 
autor nepoznat

Sve laži kosmosa

Za gospodina Lazića, laži nisu predstavljale neki naročiti problem. Njemu je više smetalo to što se lažima uopšte pridodaje neki značaj. Laži su, tvrdio je gospodin Lazić, prisutne na zemlji dugo koliko i sam čovek, pa kada ih je već nemoguće iskoreniti, bilo bi dobro navići se na njih i pomiriti se sa sudbinom.
-Mene lažu od rođenja. – rekao bi gospodin Lazić, građanin koji redovno izmiruje sve svoje račune, sagovorniku koji bi se požalio da ga je neko slagao.
Kada sam bio mali, verovao sam da ću, ako budem dobar, od Deda Mraza dobiti poklon. Ponekad se moje primereno vladanje isplatilo, ali one godine, kada sam bio, po mom mišljenju i najbolji, nisam dobio ništa. Moja brižna majka, u nameri da me natera da se hranim zdravo, često bi govorila „Uzmi sine grašak, znaš kako je lep?“ Ko bi još posumnjao u majčine reči? Gutao sam grašak, začinjen vegetom, brašnom i prstohvatom laži. Opet, moja baka je bila istinski vernik. Postila bi uvek kada bi crkveni kalendar to zahtevao, molila se pre spavanja da nama, njenoj deci, a Božjim pastirima, Gospod podari zdravlje i pamet. A opet, ta ista baka je tvrdila da je čokolada za kuvanje mnogo ukusnija od one prave, mlečne čokolade. Misliš li da je moja baka zbog toga lažov?
Na sugestiju da on za primer uzima neke bezazlene laži, gospodin Lazić bi rekao: Nema bezazlenih laži, dobri moj. I oni, takozvani sitni lažovi i oni krupniji imaju isti cilj- da te nateraju da veruješ u njihovu laž, a sve u svrhu sopstvene koristi. Bio sam dobar, zato što je mojim roditeljima to odgovaralo. Isto kao što im je odgovaralo da jedem grašak. Sa druge strane, nekom tamo, zasigurno odgovara da ja verujem da on radi u moju korist. Istina je da ovaj poslednji, ne radi uvek u moju korist, ali, da se to utvrdi, prošlo je mnogo vremena, a baš to vreme čini naš život. Život je kratak da bi uopšte razmatrali šta je laž, a šta nije.
Gospodin Lazić, koji je poznat i pod nadimkom Noj, i ovog jutra će pre odlaska na posao odgledati vesti. Za vreme pauze sedeće sam, zato što niko neće želeti da vreme provodi sa čovekom kojeg laži ne dotiču.

Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari