Uradi sam, 1. deo
Foto: 
ICK9S [M. H. Stephens]

Uradi sam, 1. deo

1. Za početak, neophodno da amputirate kičmu i obraz. S obzirom na to da imate sklonosti ka politici, ovo vam neće nimalo teško pasti, a moguće je da već ne posedujete ove nepraktične i ometajuće delove tela/ličnosti. Dakle, lažu da je svaki početak težak! Kod nas nije tako, ovde i početnici mogu biti predsednici i Vođe. Setimo se samo nekad našeg (a suštinski i sada) Mila Đ. i kako je spektakularno počeo. Dok se neki zlopate sa usponima na lestvici karijere, on je preskočio sve i direktno đipio na mjesto prešjednika. Bravo i ugledajte se na ovog genija!

2. Nađi Vođu uz kojeg ćeš se šlepovati, dok ne dođeš do svoje stanice. Neophodno je sledeće:

- Budi lubrikativan. Što ti je površina skliskija, to ćeš se lakše probijati kroz anus aktuelnog Vođe. Put je strm, gužva je, ima ih mnogo koji su u istoj trci. Ti ovde moraš pokazati sve mogućnosti viskoziteta sopstvenog samopoštovanja i stava. Što rastegljivije i slinavije, to lakši i viši uspon kroz šupak sadašnjeg Vođe. Legenda kaže da postoje neki koju su uspeli da uđu do dvanaestopalačnog creva, a kao rekorder  se pominje današnji Vođa, ali i ovaj što se jedan što se penje uz sadašnjeg Vođu (svi znamo koji). Motivaciona mantra: slina, sluz, šlajm, šljam.

- Nosi gajbe piva i kisele po sednicama, sklanjaj Vođi perut/trun sa revera, kači zavese i trk po uloške Vođinoj gospoji, lepi propagandne plakate, masiraj Vođine kučiće i čukljeve njegovih tetaka.

- Nemoj bezveze da se viđaš sa prijateljima i da vodite opuštene razgovore o pecanju, tu si se sjebo odmah. Agituj, čoveče, hvali trenutnog Vođu, pevaj mu panegirike i slavi ga, dok se ne pruži prilika da budeš kalif umesto kalifa. Ako je Vođa nešto zasrao ovih dana, pričaj ljudima „u poverenju“ kako je mnogo dobar čovek, kako ga boli ova sirotinja u zemlji i da mu ovi iz inostranstva ne daju da povede zemlju u svetlu budućnost, još uvek, ali za par godina, ih, ima da procvetamo, nekakve investicije, neki krediti, projekti, saradnje, fondovi, komisije, Evropa, Edenski vrtovi!

- Vezuj pertle Vođinoj dečici, a kad si već dole, poliži Vođine cipele, da se u njima ogleda sva njegova veličina. To će ti pomoći da razgibavaš  jezik, biće neophodno za laganje, denunciranje, demagogiju, te lizanje sopstvenog palca, dok brojiš šuške od mita. U ovom trenutku ne bi trebalo da ti ove aktivnosti predstavljaju problem, jer si odavno izvršio zadatak 1 i prvu stavku tačke 2.

- čekaj pogodan trenutak da Vođa skikne, pa da uklizaš na njegovo mesto. Ti si pametan momak, Srbin pravi, tradicionalno orijentisan, ne bi trebalo da ti je nepoznata poslovica „dok jednom ne smrkne – drugom ne svane“. E sad, ako si pravi materijal za kultnog Vođu, ovaj trenutak ćeš već i sam da udesiš. Neki pregovori i spletkarenja sa drugim uspinjačima uz Vođin šupak su sasvim korisni donekle, ali treba biti oprezan – mnogi od njih su već korisnici naših usluga i takođe rade na projektu „Izgradi sam svoj kult ličnosti – komplet za Vođu“. Ti, budući Vođo, znaš da je ovo put s(r)amotnika, budi oprezan, ne veruj nikom i ne daj da te čast i obziri sputavaju!

3. Dragi „Projektu: Vođa“, do sada bi trebalo da si se, sledeći naše instrukcije, već uspentrao na poziciju Vođe! Čestitamo! Ipak, svestan si da je to tek početak i da tek sada sledi borba neprestana. Daćemo ti samo par saveta za početak, kasnije ćeš ti to sam, jer ni nama se ne može verovati, radimo mi i za druge.

4. Upražnjavaj paranoični ponedeljak, utorak, sredu, četvrtak i petak. To za početak, dok se malo ne adaptiraš. Posle će to sve samo od sebe, paranoični vikendi će postati zabava za tebe, Vođo, tvoju porodicu i saradnike (pazi se, to su oni što se penju uz dupe, da bi ti došli glave, sećaš se?). Neka se pretraga po ćoškovima kabineta i biografijama i aktivnostima sumnjivih pretvori u tvoj trenutak razonode. Popodnevne aktivnosti su rezervisane za potpisivanja progona, zabrana i uništavanja lajavih krelaca i njihovih porodica.

5. Vrebaj prirodne katastrofe, mećave, poplave. Tu je tvoja šansa da pokažeš svoje kreativne potencijale! Znamo, politika često može da bude monotona rabota. Ovde su mogućnosti da pokažeš svoje talente za dramu i teatar. Razdvajaj poplavne bujice na pola kao Mojsije, spasavaj nejač iz smetova, plači, drhti nad nacijom, ali budi jak i stamen! Nacija ne može da katarzira bez patnje! Naravno, sve će da se uglavnom odradi u montaži (jahanje medija, državnih i privatnih, nismo naglasili –  podrazumeva se, osnove su u pitanju).

6. neka te bude svuda i na svakom mestu. Vođa je omnipotentan i sveprisutan. Gde petao gazi kokošku - pokaži mu gde greši, gde baba ubacuje iglu u konac - skreni pažnju na lošu tehniku, gde frizer fenira - podesi fen i četku, gde se žena porađa – ukaži na loš ugao raščepljenosti i nesposobnost akušera.Uđeš, izdominiraš, izađeš! Jedan je Vođa! Svi su nesposobni da žive bez tvojih instrukcija i ti to dobro znaš. Nemoj da si negde ušao, a da nije bilo stajaćeg aplauza! Glave ima da lete!

7. Ima još, ali sad već ne smemo dalje. Ustalio si se kao Vođa i Ti, samo Ti, najbolje znaš kako dalje i kuda. Ako si uspešno došao dovde, tvorci „Uradi sam i izgradi sopstveni kult ličnosti: Komplet za Vođu“ drhte pred tvojom grandioznom ličnošću i znaju da si prevazišao svaki savet, o Izabrani i svemoćni Gospodaru Vasione i svega postojećeg!

A vi, šta se smejuljite, a?

TIŠINA TAMO!

Jelena Marković

Komentari

Komentari