Foto: 
autor nepoznat

Vesti iz belog sveta (S1E1)

Opšte je poznato da su putevi gospodnji čudni, poznato je gde počinju i gde završavaju, ali niko ne zna kako se hodočaste, kako se i gde nalaze prečice, odnosno jednosmerne obilaznice nemilih događaja kojih, da ne nabrajam, imamo i za izvoz. Došla nam zima, prava tropska, Sveti Sava ove zime odlučio da Dunav ne zaleđava, a snega imamo sasvim dovoljno za rolere i druge sitne točkaše. Ipak, stručni štab ministarstva zdravlja ne preporučuje odlazak do najbliže pekare samo u majici na kratke rukave, dok saobraćajni konzilijum toplo preporučuje hladne prsluke, kao izraz revolta na aktivnosti aktuelnog godišnjeg doba. A, prsluci žuti, oplemenjeni božanskom fluorescencijom, otvaraju maglovite poglede na svet i obezbeđuju potpuno bezbednu vožnju. Vidiš prsluk negde u doglednim daljinama horizonta, pomisliš da je murija i mehanički usporiš, a onda vidiš da je biciklista koji ide u pekaru. Dobri su izgledi da će Vivaldi morati da uskrsne i redukuje četiri godišnja doba u dva, ili možda samo jedno. A i to jedno će da usitni, tako da ćemo biti bogatiji za čitavu paletu od pola godišnjeg doba, sa dobrim izgledima na specijalno nedeljno izdanje sa koricama u boji.

Poslednjih dana nam se nešto ukazala prava primena navigacionih uređaja, zahvaljujući kojima možemo sigurno pronaći put do radnog mesta i nazad čak i u gustoj magli. A, gusta magla je dokaz o prastarom proročanstvu da ćemo za dve godine imati napredak, i možemo biti zadovoljni jer ovu maglu bar vidimo. Dakle, bez magle nema napretka, a postoji napredna inicijativa o uvozu posebne ambalaže za spremanje i dugoročno odlaganje magle, iz naše daleke kineske provincije. Iz nezvaničnih izvora se saznalo da su ovako kvalitetnu maglu u Srbiju dovukle dve rimske legije iz naše britanske provincije, jer naš britanski konzul Alessandro Di Luppo nije uspeo da istu maglu proda australijskim Nubijcima, koji zbog nedostatka magle imaju problem sa razgoropađenom Ognjenom Marijom, i sada im gori pod nogama. Naravno, jin i jang su uvek aktivni, pa se australijanci mogu smatrati pravim srećnicima, jer je Ilija Gromovnik bio u nezvaničnoj poseti Srbiji, tek da malo napuni baterije, i izgubio se u magli.

Još mnogo pre Konfučija neko je zapisao da su ovce bez volje iste kao i sve ostale ovce, osim što su bez volje. Tako je nastala prva podela ovaca na domaće i uvozne, koja će mnogo kasnije biti odskočna daska mnogim filozofskim ostvarenjima starog sveta. Ipak, u tesnoj zavisnosti od kvaliteta riblje vune i bilateralnog položaja zvezda, genetski modifikovane ovce uzrokovale su pojavu prvih voljnih domaćih i uvoznih ovaca, ali i bezvoljnih. Naravno, proizvođač daje trodnevnu garanciju na bezvoljnost, i veoma šarmantno je izrazio mišljenje o položaju zvezda. U svakom slučaju, praksa je u nekoliko izdanja pokazala da su domaće ovce i dalje ostale samo domaće ovce bez obzira na deklaraciju, a uvozne će pre ili kasnije završiti u izvozu. Kao i mnoge domaće. Koliko se ja razumem u geografiju, rekao bih da po svim zakonima akcije i reakcije mikrobioloških bioritama domaćih i uvoznih ovaca, ne lete ptice zato što imaju krila, već zato što umeju i žele da lete. Osim onih vrsta koje to ne žele. Laste i rode su ipak otputovale na letovanje sa turističkom vizom i dobrom voljom za povratak, a voljne ovce su čudnim putevima gospodnjim otputovale na druge destinacije sa radnom vizom, bez posebno izražene volje da zavičaj i rodno stado vide još jednom. Ostali su samo novi bogovi sa fanatizovanim sledbenicima neke nove religije, i ovce bez volje do svog nestanka. A onda, neki novi Mesija će dovesti neke nove ovce, koje će voljno postati fanatizovani sledbenici neke nove religije.

Komentari

Komentari