Foto: 
autor nepoznat

Vodeni pir

Do pojasa nagi dečaci jurili su jedni druge po čitavoj ulici. Podeljeni u dve zaraćene strane, nosili su sa sobom plastične pištolje na vodu. S obzirom da su svi živeli u istoj ulici i da su dva brata blizanca učestvovali u ovom vodenom piru, jedan protiv drugog, moglo se zaključiti da je u pitanju građanski rat.
Oružje su uglavnom dobili od svojih roditelja na poklon. Letnji raspust je uveliko trajao i bilo je dobro ponekad držati nestašnu decu van unutrašnjosti kuće. Roditelji su pokušavali da na miru uživaju u popodnevnom odmoru, dok su se dečaci napolju obračunavali. Rat se najčešće odvijao u tišini. Ona je neophodna, ako ne želiš da odaš svoj položaj koji je stacioniran iza zimzelenog grmlja, iza parkiranog automobila ili na drvetu. Ipak, ponekad je ratni poklič na kratko prekidao popodnevnu dremku.
Obe zaraćene strane imali su svoje baze - to su bile dve vanjske česme. Nakon što je utvrđena nova strategija i nakon što je oružje napunjeno, moglo se krenuti u nov obračun protiv starog neprijatelja. Do sutra. Onda će vođe ponovo birati svoje pripadnike koji neće imati izbora, pucaće na koga im se naredi pa makar to bio i sopstveni brat blizanac.
U ovom vodenom piru niko nije pošteđen. Jedan sićušni, anemični dečak, poznat po nadimku Grip i po tome što je često bolestan, sedeo je  u svojoj bašti na ljuljašci i čitao je strip o superheroju koji je mađioničar, kada se našao između unakrsne vatre svojih drugova. Nesrećni civil, čije su vruće telo pogodili hladni, vodeni meci munjevito je ustao sa ljuljaške ispuštajući, pritom, svoj strip. Bio je šokiran i ubeđen da će ovo ostaviti trajne posledice po njegovo zdravlje. Pomirio se sa sudbinom da ga čeka nova tura injekcija.
Dan se približavao kraju, a samim tim i igra. Celodnevna borba bila je nerešena. Rešen da donese pobedu svojoj strain, ali ujedno i sprečen da stigne do baze, jedan dečak se odlučio na korak koji će se dugo godina kasnije prepričavati. Dečak, koji je ujedno i vođa svoje ekipe, bio je nepokolebljiv u odluci da upotrebi zabranjeno oružje. Sakriven iza jedne garaže, sopstvenom mokraćom je napunio pištolj i tako je doneo pobedu svojoj strani. Kasnije, kada su ga pojedini optuživali zbog korišćenja zabranjenog oružja, vođa se branio stavom da  je to oružje ipak bilo biološki ispravno.
Kada je palo veče, vodomeri su mogli da odmore. U čitavom obračunu najviše je profitirao proizvođač i prodavac igračaka, zatim vodovod i roditelji koji su, zarad sopstvenog spokoja i mira, podelili igračke dečacima. Dečaci su ubili još jedan dan i u tome je njihov profit. Najveća žrtva je svakako dečak sa nadimkom Grip koji će te noći par puta probuditi svoju majku da mu izmeri temperaturu.

Komentari

Komentari