Foto: 
autor nepoznat

Žabac

Dok se šetala vrtom, kraljeva ćerka koja je poznata po svojoj božanstvenoj lepoti nije ni slutila da će joj se tog dana dogoditi nešto nesvakidašnje.
Život na dvoru zna da bude jako suvoparan, osim kada ima balova, a njih nije bilo poodavno. Dvorska luda je bila odveć jako stara i njene šale su uveliko dotrajale, ali zamene nije bilo. „Niko više neće da se bavi starim zanatima“, redovno se žalila stara Dvorska luda dvorskoj kuvarici uz čaj.
Tog prepodneva ipak dogodilo se nešto što je život mladoj princezi makar na trenutak učinio zanimljivim.
-Hej lepotice! -začuo se tanan, ali opet i nekako muževan glas.
Princeza se osvrnula, ali nije mogla da utvrdi odakle dolazi taj glas.
-Hej princezo, pogledaj, ovde sam...Ovde dole ej! -bio je uporan glas.
Princeza se zbunjeno okretala oko sebe dok u travi nije ugledala malu, zelenu žabu.
-Ti? -bojažljivo upita princeza.
-Dabome. Ja sam ti princ zarobljen u telo ove odvratne, ljigave žabe. Začarala me je zla veštica, ali čarolija će nestati ako me poljubi mlada i lepa princeza.
-Jaoj moj Bože! -uskliknu princeza od uzbuđenja. Bez posebnog ubeđivanja klekla je ispred žabe, sklopila je šake i smestila ju je na njih. Zažmurela je i prinela je usnama pričljivog vodozemca. Poljubac je trajao par trenutaka, a onda je princeza vratila žabu na mesto gde ju je i pokupila.
Međutim, dogodilo se to da se ništa nije dogodilo.
-Ups, izgleda da nešto nije u redu. -reče potencijalni princ -Moramo još jednom da probamo.
Princeza je ponovila postupak još nekoliko puta, a onda, kada je shvatila da je žabac prevarant, silno se uvredila i naredila je straži da ubiju gada. Međutim, sposobnost kamuflaže je učinila svoje tako da je žabac sačuvao život.
Mlada princeza je ostatak dana provela u svojoj sobi uplakana, a žabac je taman stigao na zatvaranje biračkih mesta u bari.
Naš žabac osvojio je još jedan mandat u bari sa većinom osvojenih glasova.
Kreketanje i slavlje trajalo je u bari do kasno u noć. Pobednički žabac slikao se sa svojim glasačima i punoglavcima i još jednom je ponovio da je rodama odzvonilo.
Po svoj prilici, izgleda da su i ovde verovali da se u žabcu krije princ.

Autor Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari