Foto: 
autor nepoznat

Začarani krug

Jablan je zurio u brošuru koju je dobio od ljubazne, bankarske službenice. Prsti na ruci su se ispravljali jedan za drugim predstavljajući mesečne rate kredita. Valjalo je decu pripremiti za školu, a to nije mogao da uradi bez kreditne pozajmice.
Jednogodišnji kredit će biti dovoljan, pomisli a onda je na trenutak zastao. Shvatio je da će mu kredit isteći sledeće godine u vreme kada deca ponovo budu kretala u školu. "Kakav začarani krug!", reče naglas.
Kroz odškrinut prozor,  u sobu gde se Jablan preračunavao, kradom se uvukao miris pečene paprike. "Zimnica!", reče i udari se šakom po čelu. Naravno, gde je zimnica tu je i ogrev za zimu. Pa dobro, dvogodišnji kredit, to prođe dok udariš dlanom o dlan.
Jablanov pogled susreo se sa pogledom sveca sa ikone koja je visila na zidu. "Eh, slava. ", ponovo reče naglas. Kada je slavlje u pitanju setio se da će s proleća biti kum na venčanju. „Ja te plaćah tri godine dana, ne mogah ti kraja sagledati.“, zapeva Jablan.
Kada je krenuo u banku po svoj kredit, shvatio je da mu uskoro ističe registracija na automobilu koji je vapio za popravkom. "Četiri godine kao četiri jahača apokalipse.", slomljeno reče Jablan.
Potpisao je ugovor o uzimanju kredita na pet godina. Po izlasku iz banke pomislio je da bi možda trebao da kupi grobna mesta za sebe i suprugu, ali brzo se trgnuo. Shvatio je da ne sme da umre dok ne vrati svoj petogodišnji kredit.

Komentari

Komentari